Vážený pane prezidente,

dovolte mi, abych Vám popřál v roce 2008 hodně zdraví, rozvahy, nadhledu a životní spokojenosti.

Dovoluji si Vás, jako jeden z 281 členů parlamentu České republiky, kteří mají zavazující právo a povinnost zvolit v blízké době nového prezidenta, poprosit tímto otevřeným dopisem o laskavost.

V rozmezí několika málo dní na přelomu starého a nového roku jste znevažujícím způsobem komentoval snahy mnoha českých občanů o právní řešení existence Komunistické strany Čech a Moravy. Nejdříve jste označil volání po zákazu KSČM za směšné, v novoročním projevu jste pak úsilí vypořádat se právními demokratickými prostředky s ostudnou poslední stalinskou komunistickou stranou v Evropě označil za "včerejší bitvy" jež bojovat "není příliš obtížné a odvážné".

Rád bych Vás, vážený pane prezidente, informoval o tom, že požadavek vytvořit právní normy, které by se postavily proti snahám o rehabilitaci komunismu, už například vyjádřilo takřka 75 000 lidí, včetně velkého množství českých občanů hodných úcty a respektu, podpisem pod petici www.zrusmekomunisty.cz. Soustavně a dlouhodobě požaduje ve svých dokumentech zrušení KSČM Konfederace politických vězňů, jejichž přibližně šest tisíc ještě žijících členů podezírat veřejně z nedostatku odvahy je minimálně nezdvořilé.

Myslím, že by ani stav ostrého předvolebního boje neměl dovolit prezidentovi snižovat se k invektivám vůči těm občanům, kteří si myslí něco jiného než jejich hlava státu. Prosím, vážený pane prezidente, omluvte se těm, kteří se bez postranních úmyslů, vedeni vyššími principy mravními, dlouhá léta či dokonce desetiletí snaží zbavit naši zemi bolševického dědictví. Pane prezidente, nezesměšňujte politické vězně a občany, kteří mají jiný názor než vy.

S přáním všeho dobrého

Jaromír Štětina