Hudební skladatel Karel Svoboda spáchal podle policie sebevraždu. "Pitva prokázala, že výsledky našeho vyšetřování, tedy že se pan Svoboda zastřelil sám, jsou pravdivé," uvedla středočeská policejní mluvčí Soňa Budská. Podrobnosti s ohledem na přání rodiny nesdělila.


Podle deníku Právo mohly být motivem k sebevraždě finnanční problémy skladatele. Dluhy se měly pohybovat kolem dvaceti milionů korun, uvedl deník.


Policie podle Budské také vyšetřuje, kdo je autorem fotografií z místa neštěstí, které někdo nabídl k prodeji deníku Blesk. List je koupil údajně proto, aby zabránil jejich dalšímu šíření. Část jedné z nich otiskl s tím, že další už nezveřejní.


"Na základě zveřejněné informace v Blesku se z pokynu ředitele středočeské policejní správy prověřují technické prostředky použité na místě ohledání tak, aby bylo možné potvrdit, či vyvrátit skutečnost, že fotografie zveřejněná v Blesku byla pořízena s pomocí policejní techniky nebo policisty," řekla Budská. Pokud se potvrdí, že autorem snímku je policista, bude podle ní případ předán Inspekci ministra vnitra.


Svoboda se zastřelil v neděli odpoledne na zahradě svého domu v Jevanech legálně drženou zbraní. Našla ho tam manželka Vendula, přivolaný lékař už ale mohl pouze konstatovat smrt.


Svoboda zemřel ve věku 68 let. Byl se jedním z nejúspěšnějších českých hitmakerů. Na jeho kontě jsou desítky úspěšných písní, stovky hudebních doprovodů k filmům, divadelním inscenacím, muzikálům a televizním seriálům.