Nová zpráva (19:24)
Předseda Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR Miloslav Vlček na jednání s rakouským kancléřem Alfredem Gusenbauerem uvedl, že vytvoření společné česko-rakouské parlamentní komise k jaderné elektrárně Temelín je dobrým krokem na cestě k uzavření dosud problematické otázky.


„Iniciuji jednání se svou rakouskou kolegyní a podniknu příslušné kroky, které povedou ke zřízení této komise,“ uvedl po jednání předseda Vlček. Sdělil ale zároveň, že dohodu z Melku již považuje za uzavřenou.


Původní zpráva
Na bezpečnost jaderné elektrárny Temelín by přímo na místě měli dohlížet zástupci společné česko-rakouské parlamentní komise. Dohodli se na tom dnes v Praze premiéři obou zemí Mirek Topolánek a Alfred Gusenbauer.


Šéfové vlády na tiskové konferenci vyjádřili přesvědčení, že zapojení parlamentů do takzvaného melkského procesu přispěje k větší informovanosti a vzájemné důvěře. Rakouský kancléř prohlásil, že zabránit animozitám na obou stranách a dalším blokádám hraničních přechodů může jen větší průhlednost. Topolánek uvítal ochotu vídeňské vlády jednat o informační dohodě, která by jako standardní mezinárodní smlouva vymezila jasné vztahy v otázce jaderné bezpečnosti.


Aktivisté z hornorakouského protijaderného sdružení Atomstopp pohrozili, že pokud dnes Gusenbauer neoznámí kroky vedoucí k žalobě proti České republice kvůli Temelínu - což neučinil - zablokují už ve středu na jednu hodinu tři hraniční přechody.


Topolánek soudí, že úkolem politiků je vzájemné rozepře mírnit, ne eskalovat. Blokády nevnímá jako aktivity rakouské vlády, tomu bude podle něj odpovídat i reakce. "Naším úkolem není se soudit u mezinárodních soudů, ale hledat řešení," prohlásil český premiér.


Gusenbauer řekl, že jeho vláda nemá zájem na blokádách, zároveň ale musí respektovat demokratické právo lidí demonstrovat. "Naší úlohou je přispět k tomu, aby se diskuse dostala do věcné roviny," soudí Gusenbauer. Zdůraznil, že cílem Rakouska není žít ve sporu s blízkým sousedem, ale odstranit obavy obyvatelstva z jaderné energetiky. Česko a Rakousko označil za přátele. "A přátelé jsou schopni diskutovat i o věcech, v nichž nejsou zajedno," poznamenal.