topolanek02_192x128.jpgVláda navrhuje, aby stát příští rok hospodařil s deficitem 70,8 miliardy korun, výdaji 1,107 bilionu korun a příjmy 1,037 bilionu. Plán rozpočtu jde podle ministra financí Miroslava Kalouska (KDU-ČSL) ruku v ruce s vládní reformou veřejných financí. Předseda opoziční ČSSD Jiří Paroubek návrh rozpočtu označil za truchlivý.

Hlasování o rozpočtu však bylo odloženo nejméně do úterý. Ačkoliv o návrhu živě debatovali, rozpravu po 17. hodině přerušili s tím, že se k ní vrátí v úterý.

Premiér Mirek Topolánek (ODS) zdůraznil, že jde o první reformní rozpočet. Bez přijetí nových daňových a sociálních zákonů podle něj hrozil deficit 150 miliard, díky reformě mohl být stanoven zhruba na 70 miliard. "Rozpočet mohl být daleko revolučnější, ale naším cílem nebylo vyvolat sociální napětí," řekl Topolánek.

Sociální demokracie podle Paroubka nemůže podpořit rozpočet, který je z dlouhodobého hlediska protirůstový. "Je trestuhodné, že se opouštějí dlouhodobé koncepce, které prokazatelně přinášeli efekt. Je neuvěřitelné, že vláda zcela zdecimovala regionální politiku a hodlá v příštím roce poskytnout všem obcím a městům v republice v této oblasti pouhých 250 mil. Kč, což je 27,4 % dotace, která je poskytována obcím v letošním roce," nechal se slyšet stínový ministr pro místní rozvoj ČSSD Radko Martínek.

Vláda bude potřebovat hlasy "odpadlíků"

Poslanci v nynějším prvním čtení schvalují základní parametry rozpočtu, příjmy, výdaje a schodek. Vláda se bude muset zřejmě spolehnout na hlasy bývalých sociálnědemokratických poslanců Miloše Melčáka a Michala Pohanky, podobně jako tomu bylo v srpnu při schvalování reformy veřejných financí.

Plánovaný rozpočtový schodek téměř 71 miliard korun pokryjí ze zhruba 60 miliard státní dluhopisy, dalších deset miliard si vláda půjčí. Součástí rozpočtu je i návrh střednědobých výdajových rámců na léta 2008 až 2010. Kalousek řekl, že tyto rámce se staly závazné pro každou vládu od roku 2004, ale nikdy nebyly dodrženy. Nyní je to podle jeho slov poprvé, kdy vláda dodržuje zákon od okamžiku, kdy byl schválen.

Vláda očekává růst zaměstnanosti. Vzhledem k tomu, že rozdíl mezi příjmy domácností z práce a ze sociálních dávek, není příliš výrazný, nelze však podle Kalouska očekávat v krátkém období výraznější změny v regionální nezaměstnanosti. Kalousek v této souvislosti poukázal na "nepřizpůsobení některých segmentů populace" hlavně v severních regionech, u nichž podle něho míra nezaměstnanosti neklesá úměrně investovaným penězům a úsilí úřadů.

Sedmdesát šest miliard korun z Bruselu

Z EU by měl stát dostat celkem 76 miliard. Z toho na přímé platby zemědělcům půjde 11,7 miliardy korun, dalších 11,3 miliardy je určeno na program podpory venkova. Naopak do rozpočtu EU odvede Česko 30,2 miliardy korun. "Předpokládáme, že budeme víc než dvojnásobně aktivní ve vztahu k fondům EU," podotkl Kalousek.

Vláda podle něj musí uvažovat o tom, jak snížit deficit veřejných financí až k jednomu procentu v letech 2012 až 2013.