Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) po jednání komise parlamentních stran k důchodové reformě prohlásil, že její členové se shodli na dvanácti okruzích reformy, které je potřeba rozhodnout. Patří k nim například věk odchodu do důchodu a převod invalidních penzí na starobní v 65 letech.necas_petr_192x128.jpg

"Názor čtyř politických stran, tedy bez komunistů, je u části problémů víceméně podobný. U části okruhů je nutné ještě pracovat na alternativních návrzích a kompromisních variantách," řekl ČTK Nečas.

ČSSD na minulém jednání komise odmítla prodloužení povinné doby pojištění na 35 let či vyřazení studia z náhradních dob. "To je v rámci okruhů, kde se budou zpracovávat alternativy," potvrdil Nečas.

Komise se shodla na převodu invalidní penze

Shoda dnes byla podle něj v tom, že v 65 letech by se převáděly invalidní penze na starobní. To zatím není možné. Lidé by si sice finančně nepolepšili, starobní důchod by zůstal ve výši dosavadního invalidního, ale získali by jistotu a zjednodušilo by to systém. Nebyly by přezkumy a člověk by při zlepšení zdravotního stavu nemohl o peníze přijít, protože o starobní důchod přijít nemůže.

Shoda byla podle Nečase i v tom, že bude možnost souběhu polovičního důchodu a pracovní aktivity. Člověk by po dosažení důchodového věku mohl dále pracovat, dostal by poloviční důchod a pracovní aktivitou by si navyšoval vyměřovací základ pro důchod.

Změny důchodového systému upravuje zákon, který připravilo ministerstvo práce. Nečas téměř před rokem oznámil, že je návrh normy hotov. Před nedávnem řekl, že by vláda zákon mohla projednat a schválit do konce roku. Do té doby by se na něm ale měla shodnout právě komise parlamentních stran.