Lékařský odborový klub (LOK) kritizuje ministra zdravotnictví Tomáše Julínka (ODS) za jeho plány změnit pracovní dobu ve zdravotnictví. Na dnešní poradě se zástupci LOK z celé republiky domluví na protestních akcích. LOK je od loňského prosince ve stávkové pohotovosti na podporu nového zákoníku práce.

Předseda LOK Martin Engel ČTK řekl, že LOK nesouhlasí s tím, aby se lékařům prodloužila pracovní doba o osm hodin týdně a o stejný počet hodin jim klesly přesčasy. Lékaři by měli méně peněz, i když by pracovali stejně jako dosud. Delší pracovní dobu navrhlo v tripartitě ministerstvo zdravotnictví při jednání o novele zákoníku práce. Proti návrhu se postavil také Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče.

Současná úprava umožňuje lékařům zhruba 400 hodin přesčasů za rok, mají jich ale i 1000. Na hodiny nad povolený limit jim nemocnice dávají zvláštní smlouvy. LOK považuje za skandální, aby se přetížení lékařů přesčasovou prací řešilo tím, že se jim prodlouží základní pracovní doba. Upozorňují, že je to v rozporu s trendy Evropy.

Řešení vidí LOK ve změně organizace práce v nemocnicích, začít se podle něj musí zvýšením základních platů, aby lékaři nebyli závislí na příjmech z přesčasů. Nyní tvoří zhruba polovinu čtyřicetitisícového měsíčního příjmu peníze za služby a přesčasy.

Mluvčí ministerstva Tomáš Cikrt ČTK řekl, že ministerstvo sice návrh na tripartitě předložilo, ale protože neprošel, netrvá na něm.