Sněmovna ve středu odsouhlasila vládní novelu zákoníku práce, která má podle autorů odstranit největší chyby nynější úpravy a napomoci liberalizaci pracovního trhu. Poslanci podpořili i nový zákon o léčivech, který některým chovatelům umožňuje odebírat veterinární léčiva přímo od distributorů. Návrh na odklad čištění odpadních vod v malých obcích neprošel.

V novele pracovního kodexu se nakonec neobjevilo sporné téma, o němž uvažoval ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS). V rámci předlohy chtěl prodloužit řádnou pracovní dobu lékařů, což mělo řešit problémy s přesčasy v nemocnicích a záchranných službách. Nakonec ale nikdo nic takového nenavrhl. Celkově úprava vychází z dohody tripartity a vyhýbá se paragrafům, které jsou předmětem politických sporů.

Kupovat veterinární léčiva i přímo od distributorů budou moci podle sněmovny chovatelé jatečních zvířat a zvířat určených k produkci potravin. Nemuseli by je tedy tak jako dosud kupovat u veterinářů. Chovatel by ale od zvěrolékaře musel mít na léčivo vystavený předpis.

Proti přímému nakupování léků u distributorů protestovala v minulých týdnech veterinární komora. Opatření podle ní ohrozí zdravotní nezávadnost potravin. Ve sporu, který sněmovnu dělil i napříč stranami, nakonec při dnešním hlasování mírně převážili zastánci uvolnění výdeje léčiv. Někteří z nich naznačují, že že veterinářům jde také o to, aby si udrželi dosavadní zisky z prodeje medikamentů.