pacient-doktor-192-128.jpgVšeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) předala ke schválení ministerstvu zdravotnictví návrh zdravotně-pojistného plánu, podle kterého zaplatí pojišťovna v příštím roce za zdravotní péči o 6,5 procenta více než letos. Hlavní příliv peněz má při tom směřovat do nemocnic a ambulancí. Uvedla to mluvčí VZP Jana Víšková. Návrh schvaluje po vyjádření vlády Poslanecká sněmovna.

"Celkové příjmy základního fondu zdravotního pojištění VZP by měly dosáhnout 139,9 miliardy korun, což je o tři procenta více než letos. Náklady na zdravotní péči pak představují 132,4 miliardy, což je o 6,5 procenta více než letos," upřesnila mluvčí. Největší objem prostředků spotřebuje ústavní péče, která má dostat 66,5 miliardy, a ambulantní péče, pro niž plán počítá s 30,4 miliardy korun.

Náklady na zdravotní péči ze základního fondu zdravotního pojištění v přepočtu na jednoho pojištěnce by měly v příštím roce představovat 20 272 korun, to je o 6,7 procenta více než letos.

Podle mluvčí vychází plán z toho, že VZP má vyrovnané hospodaření a nemá žádné závazky po lhůtě splatnosti. V příštím roce bude muset reagovat na změny, které pro ni plynou z reformy veřejných financí. Nově bude sledovat poplatky a doplatky pacientů.

Lékaři dostanou pokutu, pokud nebudou vybírat poplatky

Od ledna budou lidé dávat 30 korun za návštěvu lékaře a položku na receptu, 60 korun za den v nemocnici a 90 korun za pohotovost. Chránit je má roční limit 5000 korun, do něj se počítají jen poplatky u lékaře a za položku na receptu. Doplatky na léky pak jen do výše nejlevnějšího přípravku se stejnou účinnou látkou a formou podání.

Pokud pacient překročí roční limit, pojišťovny budou peníze vracet. Budou muset rovněž hlídat, zda lékaři poplatky vybírají, a ukládat za záměrné nevybírání sankce až 50.000 korun.

Víšková uvedla, že v ústavní péči představují náklady na nemocnice 57,6 miliardy korun, na odborné léčebné ústavy 4,5 miliardy a na léčebny dlouhodobě nemocných 3,6 miliardy. V ambulantní péči by 6,3 miliardy korun měli dostat praktičtí lékaři, 9,2 miliardy ambulantní specialisté, 5,9 miliardy zubaři, 4,5 miliardy ambulantní diagnostika a 1,3 miliardy gynekologické ambulance.

Velký díl nákladů VZP budou nadále tvořit léky. VZP za ně v příštím roce vydá 25,7 miliardy, dalších 3,6 miliardy zaplatí za zdravotnické prostředky, 1,9 miliardy za lázeňskou péči, 1,1 miliardy za dopravu a jednu miliardu korun za zdravotnickou záchrannou službu.