Školští odboráři se dnes v pražském Kongresovém centru dohodli na tom, že pokud nedostanou od poslanců příslib navýšení na příští rok o tři miliardy, budou 4. prosince stávkovat. Místopředsedkyně odborářů Markéta Vondráčková předpokládá, že by se do stávky zapojila většina škol.

"Budeme apelovat na poslance, aby navýšili kapitolu školství, a pokud nebude politická vůle, aby bylo více prostředků v regionálním školství, na 4. prosince připravujeme uzavření škol a protestní stávku," řekl novinářům předseda školských odborářů František Dobšík po jednání asi 1000 zástupců všech regionů v Kongresovém centru.

"Stávka podle našeho názoru není za této situace rozumným řešením, nicméně odbory a učitelé mají na stávku nárok," uvedla Kateřina Böhmová z tiskového odboru ministerstva školství.

Školský výbor sněmovny odboráře podpořil

Poté, co odboráři neuspěli u vlády, obrátili se na poslance. Jejich požadavek už ve středu podpořil školský výbor sněmovny, který doporučil přidat peníze nejen na platy a pomůcky, ale také třeba vysokým školám. Nyní však bude záležet na stanovisku rozpočtového výboru, konečné rozhodnutí bude mít sněmovna jako celek.

 

V návrhu rozpočtu na příští rok ve výši 118,3 miliardy korun podle nich chybějí peníze na platy zaměstnanců škol, pomůcky a další vzdělávání pedagogů. Českomoravský odborový svaz pracovníků školství už od jara protestuje proti návrhu rozpočtu školství na příští rok. Jeho zástupci tvrdí, že v něm chybějí peníze hlavně pro regionální školství, tedy mateřské, základní a střední školy. V návrhu rozpočtu se počítá pouze s nárůstem platů pracovníků škol o 1,5 procenta, což podle odborů nepokryje ani inflaci.

V případě stávky se školy o děti starat nebudou 

Do stávky by se podle předsedy mohla zapojit i další školská zařízení. Podotkl také, že pokud 4. prosince stávka bude, nebude o žáky ze strany škol postaráno, protože jinak by neměla smysl. Odboráři proto chtějí rodičům vysvětlit, že se o děti budou muset postarat sami. Řekl, že školské odbory mají slíbenou podporu i dalších velkých odborových svazů, jejichž zástupce vnímají také jako rodiče.

Českomoravský odborový svaz pracovníků školství protestuje proti návrhu rozpočtu školství na příští rok už od jara. Jejich petici podepsalo více než 64.000 lidí. Stávkovou pohotovost vyhlásili v srpnu, poté protestovali před úřadem vlády i před sněmovnou.