Tripartita se ve čtvrtek chystá projednat návrh zákona, který by měl upravit důchodový systém v Česku a nastartovat penzijní reformu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů se budou zabývat i úpravou pracovní doby a přesčasů ve zdravotnictví. Zaměří se také na čerpání peněz z evropských fondů či přípravu novely zákona o zaměstnanosti.

Ministr práce Petr Nečas (ODS) již před rokem oznámil, že návrh zákona o změnách penzijního systému je hotov. Od letošního léta o úpravě důchodové soustavy jedná komise zástupců parlamentních stran, na podobě reformy se ale zatím neshodla. Návrh normy počítá například s prodloužením povinné doby pojištění z 25 na 35 let či s růstem důchodového věku na 65 let. Odboráři již dříve řekli, že se zvýšením věkové hranice nesouhlasí.

Tripartita se zaměří i na pracovní dobu ve zdravotnictví. Nový zákoník práce, který platí od letoška, totiž způsobil problémy kvůli přesčasům. Ministr zdravotnictví Tomáš Julínek (ODS) proto navrhoval, aby se pracovní doba zdravotníků prodloužila ze 40 na 48 hodin týdně. Možné by pak bylo odpracovat ještě až osm hodin přesčasů. Odboráři se proti tomuto návrhu postavili. Zdravotnické odbory drží stávkovou pohotovost, lékařské uspořádaly demonstraci. Navrhují zachování 40 pracovních hodin týdně. Přesčasy by pak zahrnovaly až 16 hodin. Zaměstnavatelé to podpořili.