Zelení a lidovci na lednovém koaličním jednání podpoří návrh ministra sociálních věcí Petra Nečase (ODS) týkající se první fáze důchodové reformy. Vyplynulo to z vyjádření předsedkyň jejich poslaneckých klubů v dnešním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.necas_petr_192x128.jpg

Výhody i pro vychovávajícího otce

Lidovci nesouhlasí s tím, aby se v rámci první etapy penzijní reformy bez náhrady zrušila možnost dřívějšího odchodu do důchodu pro ženy, které měly děti. Nečas chce podle ČT těmto požadavkům vyjít vstříc a počítá se zohledněním dřívějšího odchodu u žen, jež vychovaly dvě a více dětí.

"My jsme připraveni podpořit tuto první fázi důchodové reformy," uvedla předsedkyně poslaneckého klubu KDU-ČSL Michaela Šojdrová. Vstřícně se k Nečasovu návrhu staví i šéfka poslanců za Stranu zelených Kateřina Jacques, podle níž jsou základní obrysy reformy jasné a není důvod je zpochybňovat. Soudí však, že dřívější odchod do důchodu by měl být umožněn i mužům, kteří vychovávali děti. "Mluvím teď sama za sebe a myslím, že by bylo vhodné tuto variantu zvážit," uvedla.

Další kolo jednání o dohodě

Nečas hodlá reformu penzí prosadit i bez souhlasu opoziční ČSSD, která má námitky například k vyvedení části peněz ze základního důchodového systému do kapitálového spoření. Podle zelených a lidovců by se však koalice měla s ČSSD ještě pokusit o dohodu.

"Já bych si tu cestu neuzavírala. Končíme tento rok, do toho nového bychom mohli ještě jedno kolo jednání uskutečnit, ale musí to být velice rychlé a svižné," uvedla Jacques. Pro další debatu se sociálními demokraty je i Šojdrová. "Pokud někdo jednat chce, tak prostor je," reagoval v pořadu šéf poslanců ODS Petr Tluchoř. Podle něho ale není možné celou záležitost dále odkládat.

Dohodu o reformě chtěli podepsat politici už před Vánocemi 2005. Nakonec to kvůli blížícím se volbám neudělali. Dokument obsahoval i zvýšení věku pro odchod do důchodu na 65 let, a to po roce 2031. Vedení ČSSD se před pár dny ale usneslo na tom, že by strana podpořila růst věku až po roce 2035, a to za určitých podmínek. Lidé z namáhavých profesí by pak měli mít šanci jít do penze od 55 let. Strana by snížila také věk pro předčasný důchod, a to o pět let před řádnou penzí. Nyní jsou to tři roky.

ČSSD má výhrady i k opt-outu, tedy přesměrování části odvodů do fondů. Vedení strany doporučuje dál jednat jen tehdy, pokud se vládní strany zavážou, že do zavedení eura nebudou možnost vyvázat část odvodů do fondů navrhovat.