Počet jeslí pro děti do tří let klesl za posledních 15 let o více než 94 procent. Dnes je navštěvuje asi půl procenta dětí. Od ledna začne v Česku platit nový systém třírychlostní rodičovské dovolené. Při výběru nejrychlejší dvouleté varianty ale musí rodiče přemýšlet, kdo se o jejich dítě postará. Variantou jsou školky, které pečují asi o čtvrtinu dětí do tří let. V menších obcích pak hlavními pečovatelkami zůstávají babičky. Vyplývá to z analýzy Výzkumného ústavu práce a sociálních věcí (VÚSP).

Některé školky odmítají děti mladší tří let, protože jsou zcela naplněné staršími dětmi. V loňském školním roce tak do školek chodilo téměř sto procent pětiletých dětí, 90 procent čtyřletých dětí a 75 procent tříletých dětí. Ze všech dětí ve věku mezi třemi až pěti lety, které se tehdy hlásily nově do školky, byla ale přijata pouze polovina. Mnohá zařízení si kladla různé podmínky, třeba trvalé bydliště v místě školky, oba rodiče zaměstnané, sourozence ve stejné školce a podobně.

Přestože jsou školky mnohde přeplněné, zájem o alternativní služby zatím není velký. "Na soukromé školky má peníze málokdo a firemní školky si můžou dovolit jen velké firmy, řešením by bylo obnovit státní síť jeslí," řekla ČTK Michaela Marksová-Tominová z Asociace pro rovné příležitosti. Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas (ODS) se chce vydat spíše cestou zjednodušení živnostenského zákona tak, aby se rozvolnily podmínky živností soukromých pečovatelek, školek a jeslí.

 Živnostenský zákon zatím obsahuje mnoho překážek v podobě přísných hygienických a provozních pravidel. MPSV zvažovalo i daňové úlevy pro firmy, které by zřídily školku či jesle. Podle informací z MPSV se to ale zatím ve vládě prosadit nepodařilo. Pomoc placené osoby zatím využívají při péči o dítě pouze dvě procenta rodičů. Jde většinou o nárazovou výpomoc několikrát za měsíc spíš než každodenní péči. Kvůli snižování porodnosti i z ekonomických důvodů se v posledních letech rušily nejen jesle, ale i mateřské školky.

Mezi lety 1990 a 2006 klesl počet školek o 36 procent. Kapacita školek je většinou naplněná. Z ankety vyplynulo, že v některých oblastech chybí školky úplně, zejména tam, kde vznikají průmyslové zóny a staví se rodinné domy. Příkladem může být plzeňská lokalita Borská pole, která zaměstnává tisíce lidí. Převážnou většinu školek provozují obce a městské části. Pouze přes jedno procento zaujímají školky soukromé a půl procenta tvoří školky církevní. Poptávka po místech v jeslích a mateřských školách ještě poroste. V Česku se totiž v posledních letech rodí víc dětí. Loni jich přišlo na svět přes 106.000, v roce 2005 asi 102.500 a v roce 2004 pak 98.000.