Katarský generální prokurátor podle informací Rádia Česko rozhodl o ukončení řízení.

Sání byl v průběhu odvolacího řízení rozhodnutím tehdejšího ministra spravedlnosti Pavla Němce (US-DEU) předán do Kataru. Tam mělo řízení s ním pokračovat před místními justičními orgány.

Čtěte více

    

    

Další potíž Vesecké je Němcův katarský princ

Katarský generální prokurátor podle Rádia Česko rozhodl o zastavení řízení proti Sánímu už loni 27. ledna. Zástupci katarské justice pak údajně o tomto rozhodnutí podali zprávu české straně diplomatickou cestou, do Česka ale prý žádná taková informace nedorazila. Před měsícem potom katarský generální prokurátor o ukončení řízení osobně informoval českého velvyslance v Kataru Antonína Blažka.

soud_sin_praha-192-128.jpgPrinc byl vydán do Kataru s podmínkou, že tam bude souzen. Člen katarské královské rodiny byl Obvodním soudem Prahy 2 nepravomocně odsouzen za sex s 16 nezletilými a mladistvými dívkami ke 2,5 roku vězení. Soud vynesl verdikt přesto, že tehdejší ministr spravedlnosti Pavel Němec několik dní po podání obžaloby rozhodl o předání stíhání Sáního do Kataru.

Soud a posléze i Městský soud v Praze konstatovaly, že ministrovo rozhodnutí bylo nezákonné. Nejvyšší soud však uvedl, že zákon ministrovi umožňuje takové rozhodnutí učinit. Sání byl propuštěn z vazby a odcestoval do Kataru.

Po příletu do své vlasti byl princ zatčen, osm dnů strávil ve vazbě a poté byl několik měsíců vyšetřován. Katarská strana si tehdy vyžádala také kompletní soudní spis z Česka přeložený do arabštiny, který získala na konci května 2006.

Jak se vyvíjela kauza katarského prince

září 2004
Policisté Sáního zatýkají a obviňují ze zneužívání šestnácti nezletilých a mladistvých dívek. Soud ho bere do vazby.

duben 2005
Ministr spravedlnosti Pavel Němec (US-DEU) souhlasí s žádostí Kataru, aby česká justice Sáního vydala zpět do země.
Katar slibuje, že bude ve stíhání prince pokračovat.

květen 2005
Soud pro Prahu 2 se postavil proti zastavení procesu a potrestal Sáního dvěma a půl lety vězení. Němcův souhlas s vydáním byl podle soudu nezákonný.

srpen 2005
Sání odlétá zpět do Kataru, krátce předtím jeho vydání posvětil i Nejvyšší soud.

březen 2006
Česko posílá do Kataru spis, na jehož základě má být princ doma stíhán.

listopad 2006
Policie vyšetřuje exministra Němce, jestli při vydání prince neporušil zákon. Závěr: vše bylo v pořádku.