Během předsednictví České republiky by měly Evropskou unii zastupovat prezident Václav Klaus, premiér Mirek Topolánek (ODS), místopředseda vlády Alexandr Vondra (ODS) a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (SZ). Tématem společného jednání na zámku v Lánech byla zahraniční politika, zejména ve vztahu k EU.

Čtěte také

Silná "čtyřka" společně diskutovala o rozdělení rolí nejvyšších ústavních činitelů během předsednictví Evropské unie. Podle mluvčího prezidenta Radima Ochvata se o rozdělní rolí muvilo, ale jen v hrubých obrysech. "Konkrétní rozdělení kompetencí se bude ještě řešit v budoucnu, přece jen ještě zbývá půl roku," doplnil.

Současně se projednávala otázka Lisabonské smlouvy. V této věci jsou názory prezidenta republiky a přítomných členů vlády podstatně rozdílné.

Schwarzenberg je pro podpis, Klaus proti

Klaus nadále nesouhlasí s pokračováním ratifikace Lisabonské smlouvy. Názor nezměnil ani po úterní schůzce, řekl prezidentův kancléř Jiří Weigl. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg naopak vyjádřil svoji plnou podporu ratifikaci.

Weigl uvedl, že názor prezidenta na lisabonskou smlouvu je "dlouhodobý a stálý". "Názory prezidenta a členů vlády, kteří dnes byli přítomni, jsou v otázce budoucnosti lisabonské smlouvy dost podstatně rozdílné," řekl Weigl.

Schwarzenberg si myslí, že parlament by smlouvu měl po vyjádření Ústavního soudu schválit. "Jsem toho názoru, že bychom to měli udělat," podotkl Schwarzenberg. Ústavní soud by podle dřívějšího vyjádření svého předsedy Pavla Rychetského mohl dát vyjádření k souladu lisabonské smlouvy s českým právním řádem možná už v září.

Podle Vondry je ale nyní na tahu Irsko, bez jehož souhlasu by ani české schválení Lisabonské smlouvy nepomohlo.

Lisabonská smlouva je náhradou za evropskou ústavu, kterou v roce 2005 v referendech pohřbili nejprve Francouzi a vzápětí Nizozemci. S dokumentem musí souhlasit všechny členské země. Irsko ho v referendu odmítlo.