Národní knihovna neměla vůbec vypsat soutěž na nové sídlo, kterou vyhrál architekt Jan Kaplický. Uvádí to stanovisko Kaplicky_knihovna_192x128.jpgEvropské komise. Podle komise měla knihovna a její ředitel Vlastimil Ježek zadat místo soutěže veřejnou zakázku.

Problémy kolem soutěže na novou budovu knihovny ohrožují také křeslo ředitele Ježka. Ministerstvo kultury zatím jeho odvolání vyvrací, sám ministr Václav Jehlička už ale naznačil, že je to jedna z možností.

Celé znění stanoviska Evropské komise včera zveřejnil antimonopolní úřad. Na jeho základě vedení knihovny doporučil, aby soutěž, kterou vyhrál architekt Kaplický, zrušilo. Podle komise by totiž nebylo možné na základě takové soutěže zadat zpracování projektové dokumentace přímo Kaplickému.

"Vzhledem k tomu, že zadavatel nepoužil příslušná ustanovení směrnice pro soutěž o návrh, nemůže se dále odvolávat na její ustanovení o použití jednacího řízení bez uveřejnění v souvislosti se zadáním zakázky, následující po soutěži o návrh," uvedl ve stanovisku Ugo Bassi z Generálního ředitelství EK Vnitřní trh a služby.

Finanční kontrolu v Národní knihovně zahájilo včera ráno ministerstvo financí. Kontrola se zabývá užitím veřejných prostředků na architektonickou soutěž. V rádiu Impuls to uvedl ředitel Národní knihovny Ježek. Podle ministra financí Miroslava Kalouska Ježek při organizaci soutěže na novou budovu chyboval, a stát tak přišel o 24 milionů korun.