cesko_muzeum_projev__192x128_.jpgV neděli premiér Mirek Topolánek u příležitosti Dne české státnosti slavnostně představil nové nahrávky státní hymny Kde domov můj.

Hymnu nově nahrál orchestr Národního divadla pod vedením Jiřího Bělohlávka. K dispozici jsou čtyři verze - s mužským nebo ženským sólovým zpěvem, ve sborovém podání a instrumentální znění. Zpěvu se ujali Kateřina Kněžínková a Adam Plachetka. Autory úprav hymny jsou Otakar Jeremiáš a Jaroslav Krček. Na serveru iHNed.cz si můžete poslechnout všechny čtyři verze.

Bělohlávek považuje českou národní píseň za jednu z nejkrásnějších hymen. Českému rozhlasu už dříve řekl, že záměrně vybral pro nazpívání sólových variant zpěváky s mladými reprezentativními hlasy, které jsou výrazné a oblíbené. "Od začátku jsem se u obou a potom také se sborem snažil dbát, aby měli jasnou dikci, aby bylo textu dobře rozumět, aby souzněli," uvedl.

Přečtěte si také

Česká státní hymna v příštím roce oslaví 175. výročí.

Píseň Kde domov můj zazněla poprvé v roce 1834 na prknech Stavovského divadla v původní české hře Fidlovačka Josefa Kajetána Tyla doplněné hudbou Františka Škroupa. Získala popularitu a lidé ji spontánně vzali za svou. První sloka písně se pak po vzniku Československa v roce 1918 stala přirozenou součástí státní hymny. Jedním ze sedmi státních symbolů zůstala i po vzniku samostatné České republiky.

Jak zní "nová" hymna

Ženský sólový zpěv

Mužský sólový zpěv

Sborový zpěv

Instrumentální varianta