Další dva ze 13 krajů, kde se před 14 dny konaly volby, mají jasno o tom, kdo jim bude příští čtyři roky vládnout. Na Vysočině vznikne menšinová vláda ČSSD, kterou podpoří komunisté. Ti za to dostanou funkci předsedy finančního výboru.

Na Královéhradecku pak bude vládnout koalice ČSSD, KDU-ČSL a SNK - Evropských demokratů, která bude mít v pětačtyřicetičlenném krajském zastupitelstvu 25 křesel.

Jednání pokračují

Již v úterý se na vzniku krajské koalice v Libereckém kraji domluvily ČSSD, hnutí Starostové pro Liberecký kraj a Strana pro otevřenou společnost (SOS).

V dalších krajích zatím jednání o tom, kdo je bude řídit, neskončila. Zástupci politických stran sice ze čtvrtka na pátek pokračovali v rozhovorech o povolebním uspořádání, k jednoznačné dohodě však většinou nedospěli.

Stav v dalších krajích

Kraj

Kdo je ve hře o koalici s ČSSD

Jak vypadají jednání

Ústecký

KSČM, ODS

Nepřehledná situace. Krajský předseda ČSSD Petr Benda řekl, že návrhy KSČM i ODS v pondělí posoudí krajský výkonný výbor, který pak rozhodne, jakým způsobem a s kým budou sociální demokraté dále jednat. Jasno údajně může být až za několik týdnů, podle Bendy do Mikuláše.

Středočeský

Zřejmě jen KSČM

ČSSD prosazuje vytvoření jednobarevné menšinové rady. ODS ji ale podpořit nechce a KSČM trvá na personálním zastoupení v krajské vládě. To ale sociální demokraté odmítají. David Rath chce nechat hlasovat o svém návrhu krajské vlády i v případě, že mu dopředu nevyjedná podporu u komunistů. Pokud zastupitelé návrh zamítnou, vrátí se povolební jednání na začátek a kraj bude nadále řídit současný hejtman Petr Bendl (ODS). 

Moravskoslezský

Zřejmě již jen KSČM

Na severu Moravy lidovci vítězné ČSSD definitivně potvrdili své stanovisko, že nechtějí být v trojkoalici s komunisty. Lídr sociálních demokratů Jaroslav Palas zároveň uvedl, že pouze dvojkoalici s KDU-ČSL považuje za málo pravděpodobnou. ČSSD už v pondělí zastavila jednání s ODS a vylučovací metodou tak ve hře zůstává právě dvojkoalice s KSČM.

Jihomoravský

KDU-ČSL

Sociální demokraté na jihu Moravy by už nejspíš vedli koaliční rozhovory s KDU-ČSL nebýt osobnosti jejího lídra a končícího hejtmana Stanislava Juránka. ČSSD se však údajně obává jeho údajné nespolehlivosti. V KDU-ČSL se zase spekuluje o tom, zda není sociálním demokratům na překážku spíš Juránkova známost a obliba u veřejnosti.

ČSSD obsadí post hejtmana v Královéhradeckém kraji svým lídrem Lubomírem Francem, jeho prvním náměstkem zodpovědným za zdravotnictví bude Vladimír Dryml (ČSSD), který se ve volbách zároveň stal novým senátorem.

V devítičlenné radě kraje budou mít socialisté šest míst, dvě obsadí lidovci a jedno zástupce SNK ED, uvedla to poslankyně a šéfka krajské ČSSD Hana Orgoníková.

V krajských nemocnicích se budou "rušit" poplatky

Podle Orgoníkové se strany dosud shodly na všech hlavních bodech programu ČSSD, tedy zrušení poplatků v krajských nemocnicích, převodu krajských nemocnic z akciových na neziskové společnosti a zastavení privatizace sociálních služeb.

Další otázky personálního obsazení a podrobnosti koaliční smlouvy budou všechny tři strany projednávat v pondělí, řekla Orgoníková. Dodala, že koaliční dohodu také ještě bude schvalovat krajský výkonný výbor ČSSD.

 

Přečtěte si více o tom, co přinesly letošní volby do krajů a Senátu

 

Volby v hradeckém kraji vyhrála ČSSD se ziskem 18 mandátů z celkových 45. Druhá skončila ODS se 13 mandáty, následuje KSČM se sedmi a KDU-ČSL se čtyřmi mandáty. Tři křesla získala SNK ED. Dosud v kraji vládli občanští demokraté s SNK Sdružením nezávislých.