David Rath

Vítěz středočeských voleb David Rath začíná plnit předvolební sliby s rychlostí, která bere dech a zaměstnání lidem spojeným s předchozím vedením kraje. Hned v první den, kdy se ujal úřadu hejtmana, odvolal vedení pěti krajských nemocnic, jak předem avizoval.

 

Pět ředitelů, pět vyhazovů

 

Své funkce opustí v úterý ráno ředitelé nemocnice v Kolíně, Berouně, Kladně, Příbrami a Mladé Boleslavi. Není to úplně překvapivý tah, nečekané je jen to, jak rychle k němu Rath sáhl. "Všichni jako ředitelé manažersky naprosto selhali. Zprivatizovali lukrativní oddělení, jako jsou dialýzy nebo magnetické rezonance, a připravili tak nemocnice o obrovské peníze. Navíc ředitelé příbramské a kladenské nemocnice souhlasili s nesmyslně předraženými investicemi do místních nemocnic," řekl Hospodářským novinám už před časem David Rath.

 

"Byli odvoláni předsedové představenstev krajských nemocnic a byl odvolán i ředitel bruselského zastoupení středočeského kraje," potvrdil v pondělí večer serveru idnes.cz, který informace přinesl jako první, hejtman David Rath.

 

"Respektuji právo vlastníka na jakékoli personální změny. Ale chci říct, že za pět let udělala nemocnice obrovský krok dopředu, zbavila se dluhů, založila spoustu nových oborů, zmodernizovala se a celou dobu hospodaří ziskově," řekl Hospodářským novinám šéf kolínské nemocnice Rubáš ještě v době, kdy Rath jeho odvolání pouze avizoval coby příští hejtman.

 

Nikdo od Ratha tu nebyl 

 

Ředitel benešovské nemocnice Miroslav Petrik se o tom, že ve své funkci končí, dozvěděl v pondělí večer až od novinářů. "Svědčí to o jeho (Rathově - pozn. red.) morálním poklesu, kdy se není schopen postavit a z očí do očí to těm lidem říct. Uráží mě, že celou dobu do nemocnice nikdo od pana Ratha nepřijel a nechtěl slyšet žádný argument," reagoval Petrik.

 

Čtěte také

 

Rath ve vysílání České televize uvedl, že odvolaní šéfové nemocnic byli prominenty ODS. Hejtman slíbil, že nástupce odvolaných ředitelů představí vzápětí.

 

Nebude to nejspíš poslední krok nového hejtmana vůči nemocnicím. Už před pár dny slíbil, že bude soukromé i městské nemocnice kontrolovat i v noci, zda v nich pracuje dostatek kvalifikovaných lékařů a sester. Pokud zjistí že ne, pohrozil, že jim vezme registraci.

 

Změní se i zastoupení v Bruselu

Středočeský kraj v Bruselu zastupoval dosud Petr Hnízdo. Místo něj chce nový hejtman svého spolustraníka Marka Semeráda. Ten vede radnici v Cerhenicích na Kolínsku a sedí ve středočeském zastupitelstvu.

 

Rath ve funkci středočeského hejtmana vystřídal místopředsedu ODS Petra Bendla, který vedl kraj uplynulých osm let. Ratha v pondělí podpořilo 36 z celkového počtu 65 krajských zastupitelů. Vedle sociálních demokratů pro něj hlasovali také všichni komunisté.