Demonstrace, radikálové, JanovNěkolik desítek levicových radikálů se v sobotu odpoledne shromáždilo na pražském Těšnově na akci zorganizované levicovou Antifašistickou akcí (AFA). Pod heslem Proti rasistickým pogromům, proti sociálnímu vyloučení, za důstojný život pro všechny chtějí uskutečnit pochod přes nedaleké centrum města na náměstí Jana Palacha, kde akci zakončí.

Krátce po 14:00 radikálové spustili z mostu z magistrály u Těšnova velký plakát s nápisem "Antifa" a na improvizovaném pódiu začaly projevy. Na místě nejsou pouze radikálové, ale i zástupci romské, židovské a somálské komunity.

Ve svým projevech vystupují řečníci proti nastupujícímu fašismu a kritizují nečinnost státních orgánů při řešení problémů romské komunity.

"Pochod je řádně nahlášen, oznámeno bylo 200 účastníků," řekl ČTK zástupce právního oddělení magistrátu Pavel Štefaňák. Dodal, že se už sešla policie s organizátory akce kvůli zajištění její bezpečnosti.

Čtěte více

Levicoví radikálové, kteří dorazili s červenočernými vlajkami a často se zakrytými obličeji, chtějí reagovat zejména na nedávné události v litvínovském Janově, kde shromáždění pravicových radikálů vyvolalo nepokoje. Extremisté pochodovali do janovského sídliště 4. a 18. října a 17. listopadu.

Poslední akce vyústila v ostrý střet s policií, vyžádala si zraněné na obou stranách. Pochodu se zúčastnilo 600 až 700 radikálů. Doplnilo je mnoho místních obyvatel, kteří se netajili svou averzí vůči Romům.

AFA v pozvánce na svou demonstraci hovoří o nárůstu "neonacistických aktivit". V jejím prohlášení k demonstraci stojí, že cílem shromáždění není vyvolávání střetů, ale "důstojná prezentace našich postojů a odporu k násilí, páchaného příslušníky krajní pravice".

Možný střet s pravicovými extremisty

Policie nevyloučila to, že se s účastníky akce budou chtít střetnout pravicoví extremisté, kteří to naznačili v diskusních fórech na některých webech. Na Těšnov však zatím žádní příslušníci krajní pravice nedorazili. Na místě je zatím několik desítek policistů a příslušníků antikonfliktního týmu. Ve stejnou dobu jako pražská demonstrace by se mělo konat shromáždění pravicových radikálů v litvínovském Zámeckém parku.

Radikálové se sešli i v Litvínově

Zhruba stovka radikálů a lidí nespokojených se situací v litvínovském sídlišti Janov, kde žije mnoho nepřizpůsobivých lidí, zejména Romů, se dnes odpoledne sešla v Zámeckém parku nedaleko centra Litvínova. Po vystoupení několika řečníků se před 15:00 začali rozcházet - ve skupinkách míří ke kruhovému objezdu v Janově, kde chtějí zapálit svíčky. Na akci dohlížejí policisté, zatím nemuseli zasahovat.

Demonstraci "proti rasismu a za řešení situace na sídlišti Janov" ohlásila pravděpodobně příznivkyně extremistických hnutí z Mostu. Následný pochod ke kruhovému objezdu však už ohlášen nebyl, účastníci o něm proto hovoří jako o procházce.

Shromáždění v parku zahájil místopředseda Dělnické strany Petr Kotáb. V projevu shrnul situaci v Janově, hovořil o obtěžování slušných lidí a vzpomněl minulé akce DS. Město podle něj problém v Janově dlouhodobě neřešilo a teprve prý na popud DS se v poslední době snaží něco udělat. Následovali další řečníci včetně obyvatel Janova, kteří vyjádřili sympatie DS. Jsou prý obtěžováni nepřizpůsobivými lidmi, nevyspí se a stále volají hlídky městské policie.