Asi 500 pravicových radikálů a příznivců Dělnické strany se účastnilo pochodu Brnem. Celkově se čekala větší účast. Pochod, který měl začít ve 13:00, nabral tříhodinové zpoždění hlavně kvůli pečlivým prohlídkám účastníků a dlouhým projevům řečníků. Policisté si chtěli být jistí, že se náměstí Svobody nedostanou žádné zbraně. Všichni účastníci museli přijít Masarykovou třídou, ostatní cesty na náměstí byly uzavřeny.

Policisté zabavili účastníkům akce dřevěnou paličku, paralyzér a kovový boxer.

Odvrátili také možný konflikt mezi Romy a radikály. Skupina asi 40 Romů se chtěla dostat na náměstí Svobody směrem od Malinovského náměstí. Antikonfliktní tým jim úmysl rozmluvil.

Přeškrtnuté hákové kříže

Dění v centru města monitorovala policie i s využitím vrtulníku. Početné hlídky stály na všech hlavních vjezdech do Brna. Policie natáčela na videozáznam přijíždějící auta. Větší vozidla poté kontrolovala. 

Na trase plánovaného pochodu extremistů brněnskými ulicemi kdosi v noci na pátek namaloval na chodníky řadu protifašistických nápisů a symbolů. Přeškrtnutý hákový kříž doplňoval text "Pozor - zóna bez nacismu!". V prohlášení se k akci přihlásilo sdružení Občané proti neonacismu. Dva aktivisty přistihla při malování Městská policie, čeká je přestupkové řízení.

"Prasečí chřipka je v Brně" 

Velké bílé nápisy byly provedeny v sedmi světových jazycích, češtině a romštině. Sdružení je pojalo jako vzkaz pravicovým extremistům. Chtělo dát najevo nesouhlas s ideologií rasismu, xenofobie a antisemitismu, kterou Dělnická strana podle prohlášení "vyznává a propaguje slovem i násilnými činy". V centru byly také desítky nápisů křídou, které si z neonacismu dělají legraci. V Rašínově ulici se lidé mohli například dočíst, že "prasečí chřipka je v Brně" a "dlouhé vlasy jsou krásné".

Na prvního máje ohlásili své pochody centry měst nejen neonacisté, ale také anarchisté. Policie byla připravena zasáhnout v Praze i Brně.

Anarchisté se sešli i v Praze

U sochy na Palackého náměstí krátce po 12:00 skončila oficiální část prvomájové akce Československé anarchistické federace. Shromáždění začalo na Střeleckém ostrově, účastníci pak uspořádali pochod městem. Demonstrace se obešla bez konfliktů. Nyní se někteří anarchisté přesunují na odpolední festival, který se uskuteční na Císařské louce.

Shromáždění anarchistů začalo na Střelecké ostrově hudební produkcí muzikantů z řad účastníků. Na místě bylo asi 150 účastníků, mnozí z nich přišli v černém oblečení s tmavými brýlemi a černočervenými anarchistickými vlajkami.