Senát požaduje přesnější okruh českých občanů, kteří by měli mít nárok na odškodnění za nemovitý majetek, který museli nechat na území Podkarpatské Rusi v období druhé světové války. Sněmovně ve čtvrtek kvůli tomu vrátil příslušný návrh zákona.

Senátní ústavně-právní výbor vypracoval šest úprav návrhu zákona, se zpřesněním nejasných částí souhlasila i předkladatelka zákona poslankyně Hana Orgoníková (ČSSD).

Návrh zákona počítal s tím, že lidé, kteří prokážou, že zanechali nemovitost na Podkarpatské Rusi, by získali příspěvek do maximální výše dvou milionů korun. Majetek se měl prokázat soupisem z roku 1947 nebo jiným dokládajícím prohlášením.

Kalousek: Je to případ pro soud, ne sněmovnu 

Senátorka Soňa Paukrtová (za SOS) řekla, že smysl zákona je dobrý, protože zmírňuje majetkové křivdy. Právní oddělení Senátu společně s legislativci ze sněmovny proto připravili pozměňující návrh, který zpřesňuje okruh možných žadatelů. Nově by se měla do zákona dostat i možnost opravného prostředku. Měla by se také lépe stanovit hodnota nemovitostí. Senát s ohledem na další projednávání navrhl posunout datum účinnosti.

Již v minulosti kritizoval návrh ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (KDU-ČSL). Po jeho schválení Poslaneckou sněmovnou v březnu prohlásil, že je šťastný, že je ministrem v demisi. Podle něj by se podobnými případy měl zabývat soud, nikoliv sněmovna.