V Praze a Berlíně lidé vyrazili do ulic, aby protestovali proti dopadům hospodářské krize a aby podpořili kroky proti nezaměstnanosti a chudobě.

V Praze se podle odborů přišlo demonstrovat až 30 tisíc lidí, v Berlíně jich bylo 100 tisíc. Demonstrace byly součástí mezinárodní série podobných akcí zahájené ve čtvrtek v Madridu a pokračující v pátek v Bruselu.

V Praze na Hradčanském náměstí odboráři protestovali proti údajnému zneužívání hospodářské krize proti zaměstnancům.

Odboráři na zhruba hodinové demonstraci vyzvali poslance, senátory, prezidenta i současnou a budoucí vládu ke zvýšení veřejných zakázek, k přijetí zákona proti lichvě či vytvoření kombinace zkrácených pracovních úvazků se sociálními dávkami.

K akci se připojili i členové školských odborů, kteří dopoledne před budovou ministerstva školství protestovali proti nízkým platům učitelů i nepedagogických pracovníků.

Zároveň jsou odbory například proti částečné privatizaci penzijního spoření. Odborářům vadí zejména připravované návrhy novely zákoníku práce a záměry bývalé vlády na pokračování důchodové reformy.

Štěch: Firmy přenášejí důsledky krize jen na zaměstnance

"Některé firmy přenáší důsledky krize jen na zaměstnance. To je pro nás nepřijatelné a musíme to odmítnout," uvedl ve svém projevu šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Milan Štěch.

Někteří zaměstnavatelé se podle něj například budou i po odeznění krize snažit ponechat mzdy na úrovni, na něž je snížili kvůli krizi. Podle Štěcha je to nepřijatelné a způsobilo by to snížení životní úrovně.

"Podnikatelé na to koukají s otevřenými ústy, proč někdo demonstruje, když se s ním vyjednává," řekl ČTK k demonstraci prezident Hospodářské komory Petr Kužel.

Při jednání podle něj odbory vystupují jako seriózní, slušná protistrana, která chápe, že je se zaměstnavateli na jedné lodi, a proto je prý o to nepochopitelnější, že svolají takovou demonstraci.

Článek pokračuje pod fotogalerií

Odbory měly kvůli většímu počtu lidí problémy shromáždění na Hradčanském náměstí organizačně zvládnout, část odborářů a musela stát v přilehlých ulicích.

V davu, který o sobě dával hlasitě vědět píšťalkami a bubnováním, převládaly vlajky a balónky odborových svazů. Nechyběly však ani transparenty domácí výroby. Celou demonstraci doprovázel pestrý výběr reprodukované hudby.

Odboráře svážely vlaky a autobusy z celé republiky

Na pražský Strahov přivážely odboráře celé dopoledne autobusy, z Ostravy je dopravil zvláštní vlak.

Mezi účastníky byli i cizinci, nejvíce zřejmě Poláků, své české kolegy ale přijeli podpořit i lidé z Německa, Rakouska, Bulharska, Francie, Chorvatska či Slovinska.

Pražský protest pořádala ČMKOS ve spolupráci s Evropskou odborovou konfederací (EOK). Účast byla prý vyšší, než odboráři očekávali.

V Berlíně lidé vyjádřili pro dodatečná opatření proti chudobě a nezaměstnanosti v době světové hospodářské krize.

Šéf Německého odborového svazu (DGB) Michael Sommer v závěru berlínské demonstrace poukázal na velké selhání politických i hospodářských špiček.