Vajíčkové útoky na předsedu ČSSD v úterý neutichaly, naopak se ještě stupňovaly. Paroubkova ochranka proti nim předvedla novou defenzivní strategii - deštník.

Dosud největší atak se odehrál v úterý odpoledne v Plzni. Po Paroubkových slovech, že pravice po volbách "shoří", na něj lidé z publika hodili vajec hned šest.

Lidé z ČSSD před předsedu roztáhli deštník, žádné z vajec ho nezasáhlo. Příznivci ČSSD hned házející pacifikovali, policie tři mladé muže legitimovala. Na akci bylo 500 lidí a situace místy připomínala vypjatý fotbalový zápas. Policie oddělovala Paroubkovy příznivce od fanoušků expremiéra Mirka Topolánka, kteří trvale pískali na píšťalky.

"Ty seš chudák," říkal Paroubek házejícímu

Dvě vejce na Jiřího Paroubka letěla v Litoměřicích. Ani jedno z nich předsedu ČSSD nezasáhlo. Házejícího mladého muže podle očitého svědka agentury ČTK zadrželi strážníci městské policie a udělili mu pokutu 1000 korun.

Vajíčkový útok Paroubek nesl velmi nelibě. "Ty seš chudák, ještě se ani netrefíš, viď," reagoval podle záznamu televize Prima předseda ČSSD.

K incidentu v úterý došlo také v Domažlicích. Policie odvedla muže, který měl mít před tím potyčku s Paroubkovou ochrankou. Verze se však různí. Podle svědků serveru Novinky.cz se muž choval klidně a Paroubkovi chtěl předat jen leták. Zásah ochranky i policie byl prý zřejmě neadekvátní.

Paroubek naopak tvrdí, že ho muž slovně urazil a je za zásah policie rád. "Já nevím, co tenhle člověk tím sleduje, že chce narušovat mítink sociální demokracie. Policie ho vyvedla a chovala se správně. Já jsem o to policii požádal, protože mě nebude nikdo urážet. Já taky nikoho neurážím," citovaly Novinky Paroubka.

Kuriózní střet se odehrál v Duchcově. Teplický divadelník Martin Ryba se zde pokusil s hromadou prázdných palet od vajec a dvěma kufry dostat do Paroubkovy blízkosti. Zasáhla proti němu ochranka a posléze i policisté.

ČSSD požádala premiéra o ochranu mítinků

Už v úterý dopoledne se sociální demokraté kvůli vajíčkovým útokům odhodlali k precedentnímu kroku - dopisem požádali premiéra Jana Fischera a ministra vnitra Martina Pecinu o ochranu svých volebních mítinků. Na tiskové konferenci to řekl místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

Sociální demokracie tak chce podle Zaorálka vyloučit eskalaci konfliktů, které začaly házením vajíček.

Dopis podepsal předseda ČSSD Jiří Paroubek a všichni místopředsedové strany. Pro rádio Impuls premiér Fischer ústy svého mluvčího vzkázal, že hned po obdržení výzvy ji předá ministrovi vnitra Martinu Pecinovi, který je k řešení problému kompetentní.

ODS: Nic neorganizujeme. Je to paranoia

Vajíčka už nelétají jen na mítincích. V úterý v průběhu tiskové konference ČSSD někdo hodil vejce i na stranické sídlo Lidový dům.

ČSSD z organizování útoků viní ODS, konkrétně jmenuje některé členy spřízněných organizací Mladí konzervativci a Modrý tým. ODS toto odmítá.

Dotaz na "vajíčkové útoky" položil jeden ze čtenářů lídrovi ODS pro volby do Evropského parlamentu Janu Zahradilovi i v úterním on-line rozhovoru na serveru iHNed.cz.

Na dotaz "Pane Zahradile, Vy jste sliboval opravdový, překvapivý trhák pro volby. Je to organizování ODSáckých bojůvek Topoljugend, které hází na Paroubka vajíčka?", Zahradil odpověděl:

"Zamyslete se prosím nad tím, zda váš předseda Paroubek svou zpupností, arogancí a zupáctvím spíš nedráždí normální lidi k takovým excesům. A přestaňte se chovat jako paranoici a za vším vidět nějakou konspiraci. Nic neorganizujeme," reagoval Zahradil.