Česko zasáhly v úterý večer a v noci na středu velmi intenzivní bouřky. Projevily se jen někde, ale tam, kde udeřily, zanechával po sobě vydatný liják a silný vítr spoušť.

Prudká bouře zablokovala v noci asi desítku železničních tratí. Ráno vlaky ještě nejezdily na čtyřech tratích, na kterých jsou popadané stromy nebo naplavená půda. Dráhy zřídily náhradní autobusovou přepravu. Nejhorší kalamitu zažili železničáři v jižních Čechách.

Kvůli výpadkům elektrické energie a následným potížím s železničním zabezpečovacím zařízením nabíraly už v úterý večer zpoždění vlaky na Ústecku a Děčínsku. "V jednu chvíli bylo nádraží v Děčíně úplně potmě," řekla mluvčí.

Masivní sesuv půdy na trať odstraňují od časných ranních hodin dělníci mezi zastávkami Mšeno a Skalsko ve středních Čechách. Na Karlovarsku zaměstnávají železničáře spadlé troleje na traťovém úseku Františkovy Lázně - Vojtanov.

Několik desítek výjezdů evidovali v noci hasiči v Plzeňském kraji. Zaměstnávalo je především čerpání vody se dvorů a sklepů domů v okolí Plzně, likvidovali také spadlé stromy na Šumavě poblíž Železné Rudy.

Směr Morava

Dobrovolní hasiči v obci Bítozeves - Vidovle na Lounsku museli kvůli bouřce před 21:00 evakuovat několik osob nejméně z šesti budov. Mluvčí hasičů v Ústeckém kraji Lukáš Marvan uvedl, že do nich při silné bouřce vnikla voda.

Před noční bouří na jihu Čech, která kácela stromy a zaplavovala sklepy, stihl ještě v úterý odpoledne v Českých Budějovicích padnout teplotní rekord. Hodnota 30,5 stupně Celsia o sedm desetin stupně pokořila předchozí rekordní měření z roku 2007. Vzápětí ale přišlo prudké ochlazení. Veliké bylo i množství srážek, které v kraji v noci spadlo - na 55 milimetrů.

Intenzivní bouřky s přívalovými srážkami a kroupami mají ve středu pokračovat už jen na Moravě, ale meteorologové říkají, že nebudou už tak silné jako úterní.

Úterý bylo před příchodem bouřek prvním tropickým dnem. Podle serveru Meteopress.cz bylo po 15:00 v Praze na Karlově 31,7 stupně Celsia. Pražské Klementinum podle údajů Českého hydrometeorologického ústavu hlásilo 30,1 stupně Celsia.

Ochladí se

I ve středu by mělo být zataženo až oblačno, během odpoledne a večera mají srážky postupně od západu ustávat. Oproti úterku se ale velmi ochladí - o více než deset stupňů. Nejvyšší denní teploty mají být ve středu jen mezi 15 a 19 stupni Celsia. Stejně by mělo být ve čtvrtek a v pátek se má ochladit ještě více, denní maxima podle předpovědi nepřesáhnou 13 stupňů Celsia.