Vrchní soud rozhodl, že podnikatel Roman Vaškůj půjde na 7,5 roku do vězení a musí zaplatit dvoumilionovou pokutu. Krajský soud v Brně uložil Vaškůjovi stejný trest už loni v červenci. Vaškůj podle obžaloby poškodil stát o více než půl miliardy korun.

Žalobce v odvolání požadoval přísnější, desetiletý trest a zvýšení pokuty na čtyři miliony korun. Poukazoval především na vysoký stupeň společenské nebezpečnosti jednání obžalovaného a na vysoce sofistikovaný způsob a dlouhodobé páchání trestné činnosti.

Vrchní soud ale jeho odvolání zamítl. Vaškůj se naproti tomu domáhal zrušení rozsudku a vrácení věci krajskému soudu. Podle něho bylo potřeba vyslechnout dalšího svědka, soud prý také nesprávně vyhodnotil některé důkazy.

Podle obžaloby Vaškůj dovážel v letech 1994 a 1995 ze Slovenska motorovou naftu a benzin, ale údajně se vyhýbal placení daní. Vaškůj údajně převáděl dovážené zboží papírově na další lidi, takzvané bílé koně. Na ně pak padla povinnost zaplatit daň, ačkoli zbožím fakticky sami nedisponovali ani neměli na zaplacení daně.


Vaškůj figuruje i v bývalé korupční aféře předsedy lidovců Jiřího Čunka. Podle obžaloby se společně s Petrem Šmiřákem pokusil ovlivnit korunní svědkyni v Čunkově kauze Marcelu Urbanovou.