Premiér Jan Fischer v pátek poslancům předal programové prohlášení své úřednické vlády, na jehož základě se u nich bude 7. června ucházet o důvěru. Poslancům vadilo, že dosud schválený text neznali, například Strana zelených už Fischerovu vládu vyzývala ke zveřejnění.

Podle Fischera nebudou priority jeho vlády žádným překvapením. Je tam dokončení českého předsednictví v EU či deficit rozpočtu ne větší než 170 miliard korun.

Reformy zdravotnictví a důchodů: Odloženo

Fischer v pondělí po zasedání vlády uvedl, že vláda je apolitická, tudíž nebude provádět razantní změny - například ve zdravotnictví a sociální oblasti. Současně bude usilovat o zachování sociálního smíru a připouští, že v době krize to bude "mimořádně obtížné". Hodlá rozhodnout o valorizaci důchodů od ledna 2010.

Text programového prohlášení, který se v pátek dostal do médií, ukázal, že žádné velké překvapení se nekoná. Zásadní reforma zdravotnictví a důchodů se nakonec skutečně odkládá.

Vláda chce provést kroky k oživení tuzemské ekonomiky zasažené krizí či zlepšit čerpání z fondů EU. Kabinet by se chtěl zaměřit na školství a výzkum a bude chtít, aby je nepostihly škrty. Také chce pokračovat v přípravě jednotné společné části maturitní zkoušky.

Kabinet se hodlá také soustředit na boj s veškerými formami extremismu a opětovně posoudí možnost podat návrh na zákaz některých extremistických politických subjektů. To by se mohlo týkat kontroverzní Dělnické strany.

Aby vláda získala důvěru, potřebuje příští neděli získat hlasy nadpoloviční většiny přítomných poslanců. To je rozdíl proti hlasování o nedůvěře, kdy je nutné získat nadpoloviční většinu všech poslanců, tedy alespoň 101 zákonodárců.