Z úplného zákazu kouření ve všech restauracích v Česku, jak ho navrhoval poslanec ODS Boris Šťastný, nakonec zbylo jen torzo. Sněmovna ve středu rozhodla o tom, že restauratérům jen přibude povinnost označit, zda je jejich zařízení zcela kuřácké, zcela nekuřácké, nebo zda nabízejí oddělený prostor pro nekuřáky.

Předlohu ještě musí posoudit Senát a podepsat prezident. Zákon by měl nabýt účinnosti od července 2010.

Nově schválenou českou variantu považuje bojovník proti kouření v restauracích Šťastný za "evropsky unikátní". Podle něj je už v řadě zemí Evropy i ve Spojených státech přirozené, že se uvnitř v restauraci nekouří.

Lidovecký poslanec Jiří Carbol schválenou novelu kritizoval. "Ten stav, který máme dnes, se tímhle zákonem vůbec nezlepšil, naopak vzniknou velké výkladové nejasnosti. Já doufám, že Senát tento paskvil zákona vrátí zpět," prohlásil.

Podle Carbola také není v zákoně ošetřeno, jak přesně se budou rozlišovat kuřácké a nekuřácké části restaurací. "Tam není nic napsáno o tom, jestli budou na stole cedulky, že je kouření povoleno nebo zakázáno, nebo jakým způsobem se to vyřeší," řekl.

Šťastný to ale odmítá. "Chaos v této věci nebude, protože je to napsáno poměrně jednoznačně," řekl. "Druhá věc je, že tato věc je zcela neúčinná z hlediska ochrany nekuřáků v restauracích," dodal však.

Pod přístřeškem nekouřit

Šťastný přesto pro zákon jako celek zvedl ruku. "Bylo by krajně nezodpovědné kvůli této věci shodit pod stůl celý zákon obsahující řadu významných změn. Tento zákon nesmí být jen o zákazu kouření v restauracích," řekl novinářům.

Předloha obsahuje i mnoho dalších novinek, které podle něj ochrání lidi před škodlivými vlivy tabáku a alkoholu.

Bylo například zpřesněno omezení kouření na zastávkách. Dnes není jasně definováno, kde se ještě smí kouřit a kde už ne. Policie proto může jen těžko stíhat porušení zákona. Změna, na níž se domluvili poslanci, stanoví, že se nesmí kouřit jen na zastávce pod stříškou.

Zákon také zakazuje kouření ve všech typech městské hromadné dopravy a ve vlacích. Dává rovněž obcím možnost zakázat kouření na dětských hřištích, sportovištích či na akcích určených dětem. Novela rovněž zpřísňuje sankce za prodej tabákových výrobků a alkoholu dětem.

Zákazů kouření v Evropě přibývá

Míst v Evropě, kde si mohou kuřáci volně zapálit, postupně ubývá. Mnohé státy přikračují k různým omezením. Nesmí se kouřit ve školách a úřadech či na letištích a nádražích. Zákaz kouření v restauracích platí například v Irsku, Francii či Itálii. Podle odbornice na odvykání kouření Evy Králíkové ve Francii a Itálii klesl po zákazu počet infarktů o 15 procent.

Předloha novelizuje i podmínky fungování záchytných stanic. Ruší podmínku dojezdové vzdálenosti do stanice 45 minut i některá omezení týkající se vybavení stanice. Zároveň dává krajům možnost spolufinancovat záchytné stanice zřízené soukromníkem. V současné době je "záchytek" nedostatek.