Šéf sociálních demokratů Jiří Paroubek při zdůvodňování náhlé změny postoje k předčasným volbám řekl, že ČSSD dává přednost zájmům republiky před vlastními. Paroubek přitom argumentoval průzkumy veřejného mínění, podle nichž by jeho strana jasně vyhrála. "Cítíme se silní na podzim vyhrát volby," řekl šéf ČSSD.

ČSSD podle něj jedná tak, aby vyšla vstříc občanům. Hrozilo prý totiž, že by Ústavní soud mohl zablokovat i nový termín předčasných voleb, což „by vedlo k degradaci celého systému." Místopředseda strany Bohuslav Sobotka v té souvislosti připomněl, že v takovém případě by hrozilo rozpočtové provizorium, přičemž „takové riziko si naše země nemůže dovolit“.

Sobotka řekl, že pokud jde o rozpočet, je sociální demokracie připravena debatovat o návrzích, které nepoškodí středněpříjmové a nízkopříjmové skupiny. Součástí návrhů by mělo být zvýšení daňové progrese, odbourání slev na sociální pojištění. Daň z příjmů právnických osob by se měla mírně zvýšit. Pro ČSSD je ovšem nepřijatelný návrh na škrty v sociální oblasti 12 až 16 miliard. Pro důchodce chtějí valorizaci důchodů nebo třináctý důchod ze zisků energetické společnosti ČEZ.

ODS: Paroubek sobecky otočil o 180 stupňů

Předseda ODS Mirek TopolánekObčanské demokraty změna postoje ČSSD viditelně zaskočila. Šéf ODS Mirek Topolánek řekl, že Paroubek opakovaně povyšuje osobní zájmy nad zájmy země. "Jiří Paroubek selhal. Politik, který během večera změní názor o 180 stupňů, je nedůvěryhodný," řekl Topolánek.

Lucie Talmanová situaci komentovala slovy: „Viník celé té situace, ve které jsme se ocitli, degradoval celou českou politiku na bandu šašků, protože jinak to říct nemůžu.“

ODS trvala na tom, aby se sněmovna v úterý rozpustila, čímž by se otevřela cesta k předčasným volbám.

Pokud jde o rozpočet, Topolánek vyzval k co nejrychlejšímu předložení návrhu protikrizového rozpočtu (cca 160 miliard korun), s nímž by se spojilo hlasování o vyslovení důvěry Fischerově vládě. Pokud nebude polovina opatření na výdajové straně, vláda si prý vládnout nezaslouží.

KDU-ČSL: Paroubek destabilizuje zemi

cyril_svoboda_kdu_csl_48x48.jpgLidovci oznámili, že chtějí předčasné volby v listopadu a vyzvali ostatní strany, aby hlasováním k jejich konání přispěly. Šéf strany Cyril Svoboda řekl, že změna postoje Jiřího Paroubka je vrcholem cynismu a sobectví. "Paroubek shodil vládu a hlasoval protiústavně o předčasných volbách... Je to Jiří Paroubek, který destabilizuje naši zemi," řekl Svoboda.

Na otázku, zda lidovci podpoří Fischerovu vládu se Svoboda jednoznačné odpovědi vyhnul a odpovědnost přesunul na strany, které přechodný kabinet sestavovaly (ODS, ČSSD a Strana zelených ).

KSČM: Necítíme zodpovědnost

Vojtěch Filip, předseda KSČM.Obrat ČSSD byl pro komunisty velkým překvapením. "Dozvěděl jsem se to až dnes v deset ráno," řekl Vojtěch Filip.

V případě hlasování o rozpuštění Sněmovny komunisté „necítili odpovědnost“, aby hlasovali pro a v případě hlasování by se zdrželi.

Komunisté chtějí rychle svolat další 62. schůzi sněmovny, kde by se řádně projednával státní rozpočet. Jeho schvalování chce KSČM, stejně jako ODS, spojit s hlasováním o důvěře přechodné vládě Jana Fischera.

Zelení: Od začátku jsme byli proti

Ondřej LiškaPro zelené byla náhlá změna postoje ČSSD "nevěrohodná a trapná". „Nelze jim věřit čistotu pohnutek," řekl šéf Strany zelených Ondřej Liška. "Rozumí někdo v České republice, co vlastně ČSSD chce?"zeptal se Liška.

Zelení zopakovali, že s přijatou novelou ústavního zákona nesouhlasí. Podle Lišky zelení na analýzu, podle níž by Ústavní soud mohl zmařit i druhý pokus o předčasné volby a na kterou se nyní odvolávají sociální demokraté, upozorňovali už minulý týden.

Pokud jde o rozpočet, podporují zelení návrh ministra Eduarda Janoty. "Dohodnout bychom se na něm měli ještě před koncem roku," řekl Liška.

TOP 09: Začalo to svržením vlády

Miroslav KalousekPoslanec TOP 09, bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, prohlásil, že ze strany ČSSD šlo o mimořádně nezodpovědný krok, který může pomoci jenom partikulárním zájmům strany a který půjde na účet země. "Je to už sága na nezodpovědnost, která začala svržením Topolánkovy vlády za ekonomické krize," dodal Kalousek.

Šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg k tomu dodal: "Zesměšnili jsme se opět před celou Evropou. ČSSD se definitivně zcela znedůvěryhodněla.“

TOP 09 chtěla ve sněmovně hlasovat pro rozpuštění. "Není nám jasné, co ČSSD získá, ale jsme si jisti, že na nezodpovědné kroky doplatí občané. Obrátíme se na poslance všech stran, aby hlasovali pro rozpuštění sněmovny," řekl Kalousek.

Stran rozpočtu na příští rok Kalousek řekl: "Pokud budou volby až v červnu, aspoň pevně doufám, že bude mít sociální demokracie tolik odpovědnosti, že bez reptání schválí Janotův balíček. Fischerova vláda má naši plnou podporu."