Prostějovský soud dostane od počátku listopadu nečekanou posilu: Jeho řady rozšíří dosavadní děčínská soudkyně Karin Vrchová. Výpomoc je to opravdu nečekaná. A hlavně nechtěná. A to natolik, že se kolem ní rozhořel v justici velký spor.

Prostějovský soud totiž o žádné posílení nežádal - a jeho předseda Vladimír Váňa proti přidělení nové podřízené, kterou do Prostějova poslala ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová, protestuje. "Soudců máme dost. Jiné okresy je potřebují mnohem více," říká Váňa, kterému dokonce ministerstvo, aby mohla Vrchová nastoupit, zvýšilo tabulkový počet soudců.

Hradišti chybějí čtyři

A to, že jinde je situace mnohem kritičtější, potvrzuje i předsedkyně nedalekého soudu v Uherském Hradišti Marie Chmelařová.

"Nyní nám chybějí čtyři soudci, tedy čtvrtina plného stavu. Jednáme s předsedou krajského soudu o posílení, ale zatím marně," říká Chmelařová, podle níž sice nyní na její soud přijdou na půl roku dva stážisti, ale to není řešení - i vzhledem k tomu, že průměrný případ trvá delší dobu.

To, že je poslání nového soudce na soud, který jej nechce, značně nezvyklé, potvrzuje i předseda Soudcovské unie Tomáš Lichovník. "Ten požadavek by měl vždycky vzejít z toho okresu," říká. "Když jsem podobně rozhodoval, vždy jsem vycházel z potřeb konkrétního soudu," potvrzuje předchůdce Kovářové Jiří Pospíšil. Vrchová navíc přechází ze severních Čech, kde je dlouhodobě nedostatek soudců. A například Pospíšil z toho důvodu povoloval přechody ze severních Čech jen výjimečně.

Stěhování kvůli manželovi

Zodpovědnost za to, kdo vlastně o přeložení Vrchové rozhodl, si přehazují ministryně spravedlnosti a krajský soud. Kovářová argumentuje tím, že manžel Vrchové - ústecký krajský soudce Pavel Vrcha - povýšil na Nejvyšší soud v Brně a ona vyhověla žádosti rodiny o společné přestěhování. A přimluvily se i krajský a Nejvyšší soud v Brně.

"Byla to rutinní operace. Na žádost předsedy Krajského soudu v Brně jsem souhlasila s přeložením," říká Kovářová. A současné popírá kuloárové informace, že přeložení je důsledkem úzkých vazeb její rodiny s Vrchovými. "V životě jsem ani jednoho z nich neviděla," uvedla. Stanovisko Vrchové se HN nepodařilo získat, protože je na nemocenské.

Předseda Krajského soudu v Brně Jaromír Pařízek ovšem tvrdí, že zásadní rozhodnutí přišlo z Prahy. "O přeložení rozhodlo ministerstvo spravedlnosti," uvádí Pařízek, který však současně dodává, že Vrchová v Prostějově zbytečná není - má vystřídat soudkyni, která odejde koncem roku na mateřskou dovolenou.

"Nikdy se nestalo, aby se kvůli mateřské přidával nový soudce, a to dokonce trvale," kroutí hlavou Váňa s tím, že by to bez posily opravdu zvládli. Vrchová je navíc specialistka na civilní právo, kdežto na mateřskou odchází trestní soudkyně.

Podrobnosti neznám

A proč výpomoc v okrese, který ji nechce, a naopak ne například právě v Uherském Hradišti s chybějícími čtyřmi soudci? Kovářová na tuto otázku neumí odpovědět. "Tyto podrobnosti mi nejsou známy. Vše se projednává s předsedou krajského soudu," uvedla.

Pařízek pouze uvedl, že situaci v Uherském Brodě také řeší. "Bylo tam už směřováno několik soudců, ale neuspěli například v psychotestech," říká. Na opakovanou otázku, proč jde tedy Vrchová do Prostějova a ne třeba do Uherského Hradiště, ale opět odkazuje na ministerstvo spravedlnosti.

Věc má ještě jeden rozměr, kterým jsou peníze. Například prostějovský soud je na tom tak špatně, že již od poloviny roku neproplácí faktury advokátům či soudním znalcům, a někteří z nich proto hrozí exekucí. "Na nového soudce nemáme. Doufám, že na jeho plat pošle ministerstvo peníze," dodává Váňa.