Výrobci levnějších variant léků kritizují Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) za to, že prý brzdí příliv levnějších léků do Česka. "Dopadá to na pacienty, za stejné peníze by se mohlo léčit více nemocných," řekl výkonný ředitel České asociace farmaceutických firem (ČAFF) Emil Zörner.

Ústav stanoví, kolik zdravotní pojišťovny zaplatí za lék, na rozhodnutí o konkrétním léku má půl roku. Průměrné zpoždění však podle Zörnera činí čtyři až šest měsíců. Podle mluvčí ústavu Veroniky Petlákové jsou lhůty dodrženy, rozhodnutí se oddaluje kvůli odvolání zdravotních pojišťoven proti navržené úhradě.

"I toto na první pohled malé zpoždění znamená pro české zdravotnictví, že se zbytečně prohospodaří za dražší léky stamiliony až miliardy korun, za něž by se dalo kvalitně léčit několikanásobně více lidí," prohlásil Zörner.

Příklad? Lék na rakovinu prsu 

Jako příklad uvedl léčbu rakoviny prsu. Pokud by SÚKL schválil levnější variantu léku, mohly se za stejné peníze léčit od letošního ledna nejmodernějším přípravkem dvě pacientky místo jedné. Lék však se k nim dostal až po osmi měsících správního řízení o úhradě.

"Podle údajů jedné z členských firem by úspory pro pojišťovnu jen na úhradě tohoto léku dosáhly sedmi milionů korun. Další členská firma, která čekala ještě o měsíc déle, spočítala ztráty systému na devět až 15 milionů," řekl Zörner. Pokud by se zavedením generik snížily náklady na celou skupinu léků, úspory by podle něj dosáhly až 100 milionů korun.

K uvedenému léku Petláková řekla, že správní řízení k úhradě takzvaných inhibitorů aromatáz bylo zahájeno v roce 2008 u 24 kódů, což bylo celkem 12 přípravků. Ve většině bylo rozhodnutí vydáno týž rok. V několika případech bylo podáno letos v lednu odvolání, které společně s vyjádřením SÚKL dostalo ministerstvo zdravotnictví jako odvolací orgán.

"Rozhodnutí SÚKL o výši a podmínkách úhrady léčivého přípravku Letrozol Teva 2,5 miligramu bylo vydáno v rámci zákonné lhůty. Nenabylo právní moci z důvodu odvolání ze strany zdravotních pojišťoven," zdůraznila mluvčí.

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) v odvolání uvedla, že novým vymezením se výrazně změní rozsah použití přípravku. "Použití podle nového indikačního omezení by znamenalo nárůst nákladů v řádu milionů," odůvodnila VZP. Pravomocné rozhodnutí tedy bylo vydáno až v rámci odvolací procedury. "Nebylo to tedy razítko SÚKL, na které se čekalo," dodala Petláková.