TV Nova definitivně odepsala publicistický pořad Na vlastní oči, který v devadesátých letech patřil mezi chloubu produkce nejsledovanější české televize.

"Šéf publicistiky Martin Ondráček nám na začátku týdne pouze oznámil, že se musí šetřit," řekla serveru iHNed.cz Marcela Sobotková, která tým reportéru v poslední fázi vedla. Přiznala, že neví o tom, že by Nova chystala za zrušený pořad náhradu.

Televize už pozastavila vysílání pořadu Na vlastní oči v dubnu. Její vedení tvrdilo, že jde o dočasnou záležitost. Ondráček pak v létě zapochyboval, zda má cenu Na vlastní oči znovu rozjíždět a odkazoval na slabou sledovanost pořadu, ve kterém se za dobu jeho vysílání vystřídali reportéři jako Josef Klíma, Radek John, Stanislav Motl či Janek Kroupa.

Na vlastní oči podle Ondráčka trpěly tím, že je televize vysílala ve středu večer - když proti nim Česká televize často nasazovala fotbalovou Ligu mistrů.

Vedení televize zřejmě ani nemělo jasno, zda má mít Nova vlastní investigativní pořad. "Mám pocit, že investigativní žurnalistika je jako televizní žánr už trochu vybydlená. Že prostě lidi moc nezajímá," dodal tehdy Ondráček.

Dalším pořadem, který přestane televize vyrábět, bude zřejmě 112 V ohrožení života. V něm nyní mohou diváci v rytmu akčních filmů sledovat práci hasičů, záchranářů nebo policistů. "O tomto pořadu ještě definitivně rozhodnuto není," řekl serveru šéfredaktor publicistiky Stanislav Brunclík.