Počasí v prvním měsíci příštího roku bude převážně oblačné se srážkami, které na hory přinesou sníh, ale v nížinách se změní na smíšené nebo dešťové. Množství srážek i teploty by měly dosáhnout průměrných lednových hodnot. Vyplývá to z měsíčního výhledu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Od 1. do 10. ledna bude převládat velká oblačnost občas se sněžením, které bude v nižších polohách přecházet ve srážky smíšené nebo mrznoucí. Zmenšení oblačnosti na polojasno se podle meteorologů čeká jen přechodně.

Nejnižší noční teploty budou kolísat od minus jednoho do minus sedmi stupňů Celsia, při zmenšené oblačnosti klesne rtuť až na minus deset stupňů, ojediněle i níže. Nejvyšší denní teploty se budou pohybovat od minus šesti až do nula stupňů.
Druhá lednová dekáda začne oblačným až zataženým počasím s občasným sněžením, které bude v nižších polohách přecházet ve srážky smíšené nebo dešťové. Srážky budou postupně ubývat a bude přibývat mlh. Nejnižší noční teploty se budou pohybovat od minus jednoho do minus sedmi, při zmenšené oblačnosti až do minus deseti stupňů, nejvyšší denní dosáhnou od minus dvou do čtyř stupňů Celsia.

Od 21. do 31. ledna meteorologové očekávají nízkou oblačnost s mlhami, na horách by mohlo být polojasné počasí. Během dekády bude postupně přibývat oblačnosti i srážek, které budou na horách sněhové, v nížinách smíšené nebo dešťové. Nejnižší noční teploty klesnou na minus pět stupňů, nejvyšší denní mohou dosáhnout až šesti stupňů Celsia.