V České republice se dosud využilo asi 55 tisíc vakcín proti prasečí chřipce, nejvíce v Praze. Ve středu o tom informoval mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň. K dispozici je nyní v tuzemsku 238 tisíc vakcín, z toho 71 tisíc od úterý. Stát objednal celkem milion vakcín.

Ministerstvo zveřejnilo údaje o počtu využitých dávek naposledy minulý měsíc. K 18. prosinci bylo v ČR aplikováno 38 468 dávek vakcíny.

V Česku jsou nemocní i mrtví na prasečí chřipku. Virus je tedy nebezpečný a nikdo neví, kdy udeří další vlna, protože infekce se šíří také v létě, řekl ve středu ČTK Sršeň. "Ministerstvo nic nepřehodnocuje, platí to, že jsme nakoupili vakcín poměrně konzervativně," uvedl.

Zatím byl virus A(H1N1) identifikován u 2308 případů respiračních onemocnění. Podle odhadů odborníků je však nemocných daleko více.

V ČR už na prasečí chřipku zemřelo 77 lidí, z toho deset za poslední týden. První obětí byla žena, která zemřela 22. října v nemocnici v Karlových Varech. V průměru podlehl viru H1N1 jeden člověk každý den. Většina z obětí trpěla souběžně dalšími nemocemi.

Miliony léků na prodej

Kromě milionu vakcín stát objednal také 2,5 milionu balení antivirotik. "Ze státních hmotných rezerv už bylo uvolněno 200 tisíc balení Tamiflu," řekl mluvčí. Antivirotika stát nakupoval postupně od roku 2004 do roku 2007. Celkem zajistil 1 925 000 balení antivirotik Tamiflu a 100 tisíc balení Relenzy.

Loni přikoupil ještě dalšího 0,5 milionu antivirotika Relenzy, které je vhodné také pro těhotné ženy a děti, uvedl Sršeň.

Některé evropské země se vakcín proti prasečí chřipce zbavují. Třeba v šedesátimilionové Francii se k počátku roku nechalo očkovat pouhých pět milionů lidí, země tedy ruší objednávky desítek milionů vakcín. V úterý oznámilo Srbsko, že zruší nákup dalších vakcín z důvodu malého zájmu obyvatel o očkování. Česko však podle mluvčího žádné objednávky rušit nehodlá.

Světová zdravotnická organizace (WHO) chce svůj postup kolem prasečí chřipky nechat prověřit nezávislými experty. Někteří kritici ji totiž viní z toho, že nemoc přeceňuje a podléhá kvůli vakcíně proti prasečí chřipce tlaku farmaceutických firem, které z ní mají vysoké zisky. Šéf zdravotní sekce Rady Evropy Wolfgang Wodarg prý dokonce prohlásil, že jde o jeden z největších zdravotních skandálů století.