Kdo je Pavel Dlouhý

Narodil se v červenci 1953. Celý život se věnuje zemědělství a lesnictví. Před revolucí vedl školní zemědělský statek. Je místostarostou Hluboké nad Vltavou a člen výkonné rady ODS. Sedí v orgánech řady jihočeských agrárních firem. Aby mohl do sněmovny, dělal asistenta poslance Jana Špiky.

Když předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg přišel na jedno z prvních povolebních jednání o nové vládě, sedl si ke stolu, naklonil se k lídrovi ODS Petru Nečasovi a prohlásil: "Rád bych se jednou seznámil s vaším jihočeským členem Pavlem Dlouhým. Chci se ho zeptat, jak dokázal v jižních Čechách za dvacet let nashromáždit majetek, který naše rodina budovala tři sta let."

Historka, kterou HN vyprávěl jeden z účastníků jednání, se k Pavlu Dlouhému hodí. Vlivnému podnikateli, který má v ODS přezdívku "Kníže z Hluboké", údajně v jižních Čechách patří velký majetek. Oficiálně to ale dohledat nejde. "Stačí se podívat do katastru. Já žádné polnosti nemám, to je součást špinavé kampaně, která se proti mně a jihočeské ODS vede," brání se Dlouhý, který v jižních Čechách šéfuje agrární komoře.

Celý seriál NOVÍ MOCNÍ sledujte ZDE

Kromě zemědělského a lesnického byznysu má vliv i na politiku. I proto ho loni Mirek Topolánek zařadil mezi kmotry ODS, kteří ze zákulisí řídí své regiony. Dlouhý v jihočeské ODS prý ovlivňuje vše, třeba i sestavování kandidátek. Před loňským kongresem ODS se u něj v Hluboké sešli šedé eminence ODS, aby probraly taktiku.

Na lovy do místních lesů jezdí špičky politiky i byznysu. Dlouhý dobře vychází s šéfem komunistů Vojtěchem Filipem, s exministrem zemědělství Petrem Gandalovičem a předcházel si i stínového ministra zemědělství z ČSSD Michala Haška. "Naše zájmy se potkávají. Tito lidé mají zkrátka potřebu se mnou komunikovat," říká Dlouhý.

Tvrdí ale, že mezi zákulisní hráče nepatří. Hlavně proto, že je i v oficiální politice - je člen výkonné rady ODS a místostarosta Hluboké nad Vltavou. O víkendu chce promluvit i do stranického kongresu, kam jedou Jihočeši s vlastním kandidátem na místopředsedu - prosazují 1. náměstka jihočeského hejtmana Martina Kubu, který je prý stejně jako další kandidát Pavel Drobil budoucí novou tváří ODS.

"My jsme byli jedni z těch, kdo ten dnes tolik zmiňovaný očistný proces započal, " tvrdí Dlouhý, ačkoliv patří mezi ty, od kterých by Nečasovi lidé ODS rádi odpoutali.

O podivných praktikách v jihočeské ODS ale svědčí i to, že ze strany v poslední době vystoupily desítky lidí. "Měli jsme sněm, kde se řešila kandidátní listina pro komunální volby. Když jsem viděl, jak to probíhá, raději jsme s ostatními jednání opustili," říká dnes už bývalý poslanec za ODS Tom Zajíček, který ze své strany na protest vystoupil.
Samotné město Hluboká ale z Dlouhého konexí a vlivu těží. Institucím a společnostem z pětitisícového města totiž plyne nejvíc peněz z bruselských fondů. Tak velké množství, až ho začala šetřit policie, která nedávno zatkla ředitele eurofondů v jižních Čechách Jiřího Trnku. Takřka ve všech případech je přitom možné vystopovat Dlouhého vliv.

Například loni se objevily v okolí Hluboké billboardy s heslem Golfem proti drogám. Dlouhý je přitom členem představenstva společnosti, která golfové hřiště prosadila a zaplatila. A pět milionů korun na projekt, který byl v podstatě jen sebepropagací golfového klubu, přišlo z evropských fondů.