Alexandr Vondra

Místopředseda ODS a ministr obrany se narodil v roce 1961 v Praze. Vystudoval přírodovědu na UK a jako mluvčí Charty 77 byl v roce 1989 krátce vězněn.

Prezidentu Havlovi dělal poradce pro zahraniční politiku, ministru zahraničí Zieleniecovi náměstka. V letech 1997 - 2001 byl velvyslancem v USA. Od roku 2003 pracoval pro americkou konzultační firmu Dutko.

V Topolánkově vládě, která předsedala EU, působil jako vicepremiér pro evropské záležitosti.

Alexandr Vondra, šéf resortu obrany v trojkoaliční vládě, zastává v úřadu dvojí roli. Na jednu stranu přiznává, že jako konzervativní člověk se nebude pouštět do překotných experimentů. Zároveň má ale za úkol udělat na ministerstvu potřebné změny, zprůhlednit veřejné zakázky a ušetřit několik miliard.

V rozhovoru pro HN Vondra mimo jiné nastínil, že jednou z cest, kde lze najít úspory, je odprodávání armádního majetku. Do něj se prý za minulých ministrů zbytečně investovaly až stovky milionů. "Vojenské budovy a kasárna pak ležely ladem," dodává Vondra.

Shodou okolností ve čtvrtek oznámil Antimonopolní úřad, že odhalil první případ tuzemské kartelové dohody - pětice firem se domluvila na společném postupu při tendru na provozovatele ubytoven Vojenské ubytovací a stavební správy Litoměřice. Dostaly pokutu téměř pět milionů korun.

HN: Podle koaliční smlouvy máte v rozpočtu uspořit více než dvě miliardy. Ale kde?

Nechal jsem vypracovat analýzu všech nákupů, které jsou v současnosti v běhu nebo které se připravují. Budeme tam hledat možnosti, jak třeba snížit jejich objem. A také prověříme způsob, jakým se nakládá na ministerstvu obrany s majetkem. Ten nutně potřebuje změnu.

HN: O čem konkrétně mluvíte?

Jde o zacházení s nemovitostmi, s bytovým fondem a také o akvizice na správu a údržbu tohoto majetku. Existuje celá řada příběhů, kdy se za časů Jaroslava Tvrdíka (ministr obrany za ČSSD v letech 2001 - 2003, pozn. red.) investovaly desítky nebo stovky milionů do opravy různých vojenských budov a kasáren - aby pak ležely ladem a ministerstvo ani nevědělo, jak se jich zbavit.

HN: Plánujete prodej některých nemovitostí?

Je tady dost majetku, kterého se ministerstvo musí zbavit. Například bytový fond měl být už dávno privatizován. Tyhle věci ale zahrneme do Bílé knihy české armády, která shrne naši představu, jak by měla armáda dlouhodobě vypadat. Armáda za posledních patnáct let sice velmi zeštíhlela, ale stále na ní vlaje kabát, který byl ušit na vyšší váhovou kategorii.

HN: Máte před sebou rozhodování co koupit po gripenech. Ale musí mít Česko vůbec stíhačky?

Rozhodně ode mne neuslyšíte, že nepotřebujeme nadzvukové letectvo. My nevíme, co bude za deset dvacet let, co bude v rámci NATO. Teď sice fungujeme v pevných spojeneckých vazbách, dává nám to pravděpodobně nejlepší bezpečnostní garance v historii, ale nějaké elementární pojistky musíme mít.

HN: A co státy Pobaltí? Ty jsou sice menší než my, zato mají za zády Rusko, a přesto vlastní letectvo nemají.

Já si nemyslím, že v našem regionu, v kontinentální Evropě, bychom měli být v tomhle pionýry. Já jsem konzervativní člověk, ne experimentátor, který musí jít ve všem příkladem.

HN: Obamova administrativa žádala Česko o navýšení kontingentu v Afghánistánu. Pokud žádost přijde znovu, předložíte takový požadavek vládě a parlamentu?

S návrhem našeho působení v zahraničních misích jdu do vlády na podzim, a to už ve známém formátu 1 plus 2. Tedy rozpočtově pro rok 2011, ale s výhledem na 2012 a 2013. Necháváme si ještě čas na rozhodnutí, záleží i na debatě v NATO. Ale očekávám, že utlumíme naši činnost v Kosovu, což může otevřít prostor k dočasnému posílení v Afghánistánu.