Největší položky v rozpočtu

365 miliard na důchody

123 miliard na platy veřejných zaměstnanců

122,7 miliardy na ostatní sociální dávky

7I9,6 miliardy na obsluhu státního dluhu

Vítězové

Důchodci

Příští rok dostanou penzisté přidáno v průměru 390 korun měsíčně.

Učitelé

Vláda v roce 2011 přidá učitelům 2,1 miliardy korun. Všichni by měli brát minimálně 20 000 korun měsíčně.

Poražení

Zaměstnanci veřejné sféry

Vláda sníží objem mezd ve veřejné sféře o 10 %.

Státní úředníci, hasiči, policisté nebo vojáci tak budou brát méně peněz a část z nich přijde o práci. Navíc budou jako všichni ostatní platit o 100 korun měsíčně vyšší daně.

Rodiny s dětmi

Nejchudším rodinám s dětmi, které mají méně než dvojnásobek životního minima, vláda zruší sociální příplatek.

Drtivé většině rodin s dětmi vláda zruší porodné.

Ženy, které si vyberou čtyřletou rodičovskou, budou brát méně peněz než dnes.

Lidé, kteří mají stavební spoření

Vláda zpětně za rok 2010 zdaní státní podporu stavebního spoření speciální 50procentní daní, takže státní podpora bude o polovinu nižší než loni. Nečasův kabinet také začne od příštího roku danit úroky z vkladů na stavební spoření 15 procenty.

Zdravotně postižení

Nečasovi ministři sníží příspěvek na sociální péči pro lidi s nejlehčím stupněm postižení z 2000 na 800 korun měsíčně.

Vláda navíc zruší 50procentní slevu na dani, kterou dostávaly firmy zaměstnávající víc než 50 procent zdravotně postižených. Handicapovaní tak budou hůře hledat pracovní místo.

Mají největší obavy ze škrtů a reforem pravicové vlády. Asi nejvíc ze všech se bojí zdražování a propadu své životní úrovně. Přesto jsou čeští důchodci velkými vítězi rozpočtu na rok 2011, jehož základní čísla včera schválila Nečasova vláda.

Právě penzisté jsou totiž spolu s učiteli jedinou velkou skupinou obyvatel, jíž se příští rok prakticky nedotkne tvrdé šetření, které českým veřejným financím naordinoval ministr financí Miroslav Kalousek.

18,7 miliardy pro důchodce

Vláda včera potvrdila, že v roce 2011 zvýší průměrnou penzi téměř o čtyři procenta. Průměrný důchodce si tak příští rok polepší skoro o 400 korun měsíčně. Jen pro představu: i když chce kabinet příští rok snížit výdaje státního rozpočtu o rekordních 58,5 miliardy korun, zbylo na to, aby důchodci dostali přidáno stejně rekordních 18,7 miliardy korun.

"Zvýšení důchodů proběhne přesně podle zákona. Nechceme, aby se rozevíraly nůžky mezi důchodci a pracující části české společnosti," vysvětluje premiér Nečas, proč si jeho vláda (která jinak bez problémů škrtá dávky chudých rodin s dětmi nebo zdravotně postižených) nedovolila sáhnout na peníze českých důchodců.

Pravda je ale trochu jednodušší: důchodci jsou víc než dvoumilionovou a navíc velmi disciplinovanou voličskou skupinou, na které si žádná strana, která chce ještě někdy vyhrát volby, prostě šetřit nedovolí.

Kromě důchodců se v úsporném roce 2011 nebudou mít špatně ani čeští učitelé. Vláda se včera definitivně dohodla, že jim příští rok přidá 2,1 miliardy korun, které chce ministr školství Josef Dobeš použít hlavně na platy mladých učitelů na základních a středních školách. Aby ale mohl kantorům přidat, bude muset víc než dvě miliardy ušetřit na běžných výdajích svého ministerstva. I školství totiž bude muset příští rok seškrtat část provozních výdajů o 10 procent.

"Slíbil jsem přidat mladým začínajícím učitelům a dorovnat jejich platy do výše 20 tisíc korun. S tím, že kvůli tomu budu muset škrtat na provozu, se musím nějak popasovat," říká Dobeš, který je vedle ministra práce a sociálních věcí Jaromíra Drábka (přes kterého jde výplata důchodů) jediným ministrem, který příští rok nedostane méně peněz než letos.

Smutní zaměstnanci státu

Ze státního rozpočtu 2011 naopak vůbec nebude mít radost velká většina veřejných zaměstnanců, na kterých se vláda příští rok rozhodla ušetřit rekordních 11,5 miliardy korun. Nečasova vláda totiž včera definitivně schválila, že částka, která jde na platy státních úředníků, policistů, hasičů nebo vojáků, příští rok poklesne o 10 procent. Ministři tak budou mít na vybranou: buď propustí desetinu zaměstnanců, které patří pod jejich ministerstvo, nebo jim o desetinu sníží platy, anebo obě metody zkombinují tak, aby ušetřili na platech 10 procent.

Finanční úředníci, pracovníci sociálních úřadů, zaměstnanci České obchodní inspekce, lidé pracující ve státních kulturních institucích, ale třeba i hydrometeorologové se v každém případě musí připravit na to, že jim příští rok buď klesnou platy, nebo rovnou o své místo přijdou.

Ještě o trochu hůř než všichni ostatní zaměstnanci státní správy pak dopadnou vojáci. Nejen že je příští rok kvůli redukci rozpočtu ministerstva obrany o pět miliard čeká snížení platů, ale zároveň jim vláda zdaní 15 procenty desetitisícový příspěvek na bydlení.

A policisté, kteří budou třeba chtít kvůli snížení platů od policie příští rok odejít, zase musí počítat s tím, že jim vláda nově zdaní jejich výsluhy.

Odbory policistů a hasičů už dokonce pohrozily, že pokud vláda neustoupí od plánu na tvrdé škrtání v platech veřejných zaměstnanců, budou demonstrovat. Vláda sice včera ministru vnitra Radku Johnovi schválila, že nemusí ze svého rozpočtu platit datové schránky, a proto bude muset škrtnout o 2,2 miliardy méně, než čekal, jestli to ale odvrátí demonstrace policistů, zatím jasné není.

ČSSD: Zvyšte daně firmám

Kromě veřejných zaměstnanců čekají nepříjemné škrty na rodiny s dětmi. Vláda včera potvrdila, že zruší sociální příplatek, který dostávají nejchudší rodiny s dětmi. Prakticky všechny rodiny (právě až na ty úplně nejchudší, kterým zbude aspoň porodné na první dítě) pak přestanou od začátku ledna dostávat od státu 13 tisíc korun za narození dítěte.

Koalice navíc příští rok kvůli úsporám sníží čtyřletou rodičovskou v průměru zhruba o tři stovky měsíčně a rodiny, které se starají o zdravotně postižené s nejlehčím stupněm postižení, přijdou měsíčně o 1200 korun.

Právě sociální škrty a snížení platů veřejných zaměstnanců jsou hlavním důvodem, proč je už dnes jasné, že pro rozpočet Nečasovy vlády určitě nebude na podzim hlasovat opoziční ČSSD.

Sociální demokraté tvrdí, že kdyby vládli, tak by schodek rozpočtu na 135 miliard snížili také. Jen by prý víc zvyšovali daně.
"Vládní škrty nejvíce postihnou lidi s nižšími a středními příjmy. Místo nich bychom zvýšili firemní daně, zvýšili bychom daně nejbohatším, tvrdě bychom postihovali daňové úniky a více bychom zdanili hazard," vypočítává místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka.