Na konci dubna zveřejnil renomovaný The e-Governance Institute svůj žebříček webových stránek světových metropolí. Za vítězným jihokorejským Soulem se na druhém místě umístil internetový portál české metropole www.praha.eu.

Tento týden pak The E-Governance Institute, který je součástí renomované university Rutgers v Newarku (USA), předal Praze během on-line ceremoniálu ocenění.

"Toto  skvělé umístnění je výsledkem dlouhodobé práce, která výrazně pozdvihla úroveň on-line služeb od posledního hodnocení. Je to výzva k dalšímu rozšiřování on-line služeb ve městě," řekl náměstek primátora pro informatiku Milan Richter.

Stránky magistrátu provozují služby, jako jsou interaktivní mapy, informační systém o stavu dopravy v Praze včetně on-line záběrů kamer či podávání elektronických formulářů.

Weby světových měst byly hodnoceny na základě 98 kritérií, rozdělených do kategorií zabezpečení, přístupnost stránek, obsah, služby na stránkách a zapojení občanů do rozhodování města.

Kritéria například zkoumají, zda stránky chrání soukromí návštěvníků, jaké záležitosti lze s úřadem vyřídit po internetu či jak rychle reagují politici na dotazy občanů vložených na on-line fórum.

"Kromě 2. místa v žebříčku je skvělý i markantní nárůst návštěvnosti portálu, která v současnosti dosahuje 600 000 návštěv měsíčně.  Současný portál se také stal hlavní elektronickou vstupní bránou k informacím a službám poskytovaným Prahou pro obyvatele města, ale i pro ty, kteří do ní přijíždějí za prací i zábavou. Důraz klademe rovněž na interaktivitu a zpřístupnění některých služeb úřadů prostřednictvím internetu. Občané tak ušetří čas za cesty k přepážkám,“ řekl Milan Richter.

The E-Governance Institute dále udělil cenu za nejvýraznější pokrok mezi světovými městy Václavu Krausovi, který byl během celého hodnoceného období ředitelem odboru informatiky.

Institut provádí hodnocení internetových stránek světových metropolí každé dva roky již od roku 2003. V roce 2005 Praha obsadila 14. místo a ve 2007 15. místo.