Průměrný důchod se od ledna zvýší o 371 korun měsíčně na 10.494 korun. Tedy o 3,66 procenta. Ve středu valorizaci schválila vláda, rozhodla se pro minimální navýšení vyžadované zákonem. Zvýší se i vyměřovací základ. O schválených změnách v důchodech informoval premiér Petr Nečas.

"Schválení valorizace znamená nárůst reálné výše důchodů o 1,4 procenta," uvedl ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek.

Základní výměra důchodů se podle nařízení vlády zvýší o 60 korun na 2230 korun a procentní výměra každého důchodu přiznaného před koncem letošního roku o 3,9 procenta. Celkový finanční dopad zvýšení důchodů na státní rozpočet bude v roce 2011 činit necelých 13 miliard korun. Zvýšení se týká všech typů důchodů, tedy nejen starobních, ale i invalidních, vdovských, vdoveckých a sirotčích.

Kromě zmíněných 13 miliard bude muset vláda navíc sáhnout pro další čtyři miliardy, protože příští rok přibude minimálně 30 tisíc penzistů. Loni na důchodovém účtu chybělo 33 miliard, promítla se na tom krize, rostoucí nezaměstnanost, menší výběr pojistného a narůstající počet důchodců.

A ministr financí Miroslav Kalousek počítá v rozpočtu na příští rok s velmi podobným deficitem. Tedy s tím, že na důchodovém účtu bude chybět 32 miliard. A to přesto, že díky předpokládanému růstu ekonomiky plánuje na důchodovém pojištění příští rok vybrat skoro o 17 miliard víc než letos. Rozpočet na rok 2011 tak ukazuje jeden zásadní fakt: důchodový systém se stává vůbec největším průšvihem českých státních financí. Na důchody jde víc než čtvrtina celého rozpočtu a stát už přesto nestíhá vybírat dost peněz na to, aby měl penze z čeho platit.

Více peněz pro účastníky odboje

Vláda rozhodla také o navýšení příspěvku k důchodům účastníků odboje vedeného za osvobození Československa, některým pozůstalým po nich a lidem perzekuovaným po roce 1948. Ten by se měl zvýšit o 3,9 procenta. Výše příspěvku se řídí podle délky odboje či věznění. Příplatky k důchodům v současnosti pobírá 23.000 lidí.

Změny se dočkají i lidé, kteří začnou pobírat důchod po roce 2011. Všeobecný vyměřovací základ za rok 2009 se zvýší z 23.280 na 24.091 korun. Přepočítací koeficient pro jeho úpravu se potom zvedne z 1,0184 na 1,0269. Zvýší se i částky pro stanovení redukčních hranic, u první hranice z 10.500 na 11.000 korun a u druhé z 27.000 na 28.200. Na základě těchto částek se potom vypočítávají důchody.

"Tyto redukční hranice dojdou ještě změny v příštím roce v souvislosti s nálezem Ústavního soudu," uvedl Drábek k výpočtu vyměřovacího základu. Vláda se totiž v příštím roce bude muset vyrovnat s nálezem soudu, podle kterého stát při výpočtu důchodů málo zohledňuje výši dosaženého výdělku. Nový vyměřovací základ tak bude podle Drábka platit pouze do konce příštího září, tedy data, do kterého má vláda podle Ústavního soudu na jeho nález reagovat.