Malá školačka byla naposledy spatřena 13. října, když se vracela ze školy. Od té doby po ní pátrá policie. Do vyšetřování se zapojili také rodiče Aničky, kteří zachránci nabídli finanční odměnu. Přilákali tak ale také ty, jež chtějí zbohatnout.

Ostravští policisté vypátrali jednatřicetiletého muže, který se pokusil rodiče pohřešované dívky vydírat. Požadoval po nich peníze a vyhrožoval jim, že pokud je nedostane, Aničce ublíží.

Policie ho nyní stíhá na svobodě pro přečin vydírání. Obviněný muž se ke všemu přiznal, hrozí mu tak vězenív délce šest měsíců až čtyři roky nebo peněžitý trest, uvedla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková.

"Jednatřicetiletý muž z Ostravy je podezřelý, že po zveřejnění výzvy otce pohřešované případným svědkům zaslal na mobilní telefon rodiny několik krátkých textových zpráv během tří dnů a požadoval finanční hotovost, přičemž rovněž vyhrožoval násilím na dívce, v případě nesplnění stanovených požadavků," uvedla Holčáková.

Není to poprvé, kdy se rodiče po vyhlášení odměny 3,5 milionu korun stali terčem vidiny rychle nabitých peněz. Částka za informace vedoucí k únosci dcery nebo za její záchranu nabídli minulý týden s sebou přinesla také telefonní hovory typu "kolik mi dáte, když vám něco řeknu". Policie vyšetřovala ještě jeden případ vydírání. Nikoho ale nakonec neobvinila.

Dívka zmizela 13. října v pražské Troji. Svědci ji naposledy spatřili v ulici Pod Písečnou, kudy se vracela ze školy. Od té doby pátraly po holčičce každý den desítky policistů, městských strážníků i vojáků, hasičů a psovodů. V Troji se ale našel jen její batoh a láhev s pitím, později se v prohledávané oblasti nalezly klíče, které děvčeti údajně také patřily.

Pražská policie v souvislosti se zmizením dívky stíhá jednačtyřicetiletého muže, kriminalisté jej koncem října obvinili z trestného činu zbavení osobní svobody. Muž je vyšetřován na svobodě, soud neakceptoval návrh na uvalení vazby. Podle dřívějších informací policistů se k činu nepřiznal, kriminalisté proti němu mají jen nepřímé důkazy.