Na pražském magistrátu skončí vlivní úředníci Peter Ďurica a Bořek Votava. Na dobrovolném odchodu se s nimi domluvil primátor Bohuslav Svoboda (ODS). Řekl to po úterním jednání městské rady. Zatímco konec Votavy je již jasný, s Ďuricou se Svoboda "dohodl předběžně". Primátor také o odchodu jedná s ředitelem odboru městského investora Jiřím Tomanem. Tito ředitelé byli spojeni s některými kauzami minulého vedení města. Rezignaci už minulý týden podal šéf odboru informatiky Ladislav Kočí.

"Jsme dohodnuti s panem ředitelem Votavou, že vyhovíme jeho žádosti o uvolnění z funkce," řekl Svoboda. Z magistrátu by měl odejít na konci února. "Stejná dohoda je předběžně uzavřena s ředitelem Ďuricou," dodal. Před jeho koncem by se ještě na odboru měl uskutečnit audit.

Způsob, jak se zbavit vlivných úředníků, Svoboda hledal obtížně. Přestože z jeho okolí už několik dní prosakovaly zprávy, že Toman a Ďurica, kteří drží palec na tocích miliard korun, už na magistrátu skončili, o jejich osudu se jednalo teprve v úterý. Sám primátor jim totiž výpověď dát nemohl.

Pokud by se tedy Toman a Ďurica s primátorem nedohodli, byl by na ně Svoboda krátký. Tomana by musela odvolávat městská rada, a mít k tomu navíc velmi vážné důvody. Toman patří podle zákona mezi vyšší úředníky, a pokud se mu například neprokáže, že dvakrát během půl roku porušil zákon, jeho odvolání by bylo neplatné. Podobný případ s vítězným koncem pro úředníka řešil vloni Nejvyšší soud.

Ďurica i Toman patřili k okruhu lidí kolem bývalého primátora Pavla Béma (ODS). Jiří Toman vede odbor městského investora. Pod Ďuricu spadá správa majetku města, má tedy na starost hlavně odprodej a pronájmy nemovitostí.

Napojení na lobbistu Janouška

Loni v létě média upozornila, že Toman a Ďurica mají údajně přístup k zahraničním kontům Bémova přítele, podnikatele Romana Janouška. Oba muži to sice popřeli, nicméně HN zjistily, že minimálně Toman v minulosti obchodoval s lidmi napojenými právě na lobbistu Janouška.

Úředník totiž v roce 2003 prodal svou firmu Dipling byznysmenu Zoranu Kazimirovičovi, který od Janouška mimo jiné koupil několik společností.