Vláda v úterý uložila ministerstvům financí a životního prostředí, aby zpracovala odhad ceny zakázky na likvidaci ekologických škod, známé jako "obří ekotendr".

Odhad ceny, který by měl být hotový do konce ledna, bude podle Nečase podroben odborné oponentuře. O reálnou hodnotu miliardové zakázky se přitom vedou spory už řadu měsíců.

Celková hodnota garancí, které stát v 90. letech dával do výše základního jmění privatizovaných podniků, činí 115 miliard korun, což může být teoreticky maximální hodnota zakázky. Politici i odborníci se ale vesměs shodují, že to bude mnohem méně. Server Aktuálně.cz, který se odvolává na odhad MŽP, nedávno psal o částce 25 až 32 miliard korun.

Sjednotit veškerou likvidaci škod do jediné obří zakázky se rozhodl bývalý premiér Mirek Topolánek a tehdejší (i současný) ministr financí Miroslav Kalousek na konci roku 2008.

V tendru, který je jedním z největších za existenci ČR, pokračují tři firmy z původních šesti, Geosan Group, Marius Pedersen Engineering a společnost Environmental Services. Soutěž komplikuje i skutečnost, že se proti vyřazení ohradila u antimonopolního úřadu skupina PPF.

Antimonopolní úřad pozastavil miliardovou zakázku na sanaci ekologických škod právě na návrh konsorcia PPF Advisory ke konci září. Úřad se už druhým vyloučením konsorcia zabývá od letošního srpna. V prvním případě antimonopolní úřad sdružení loni v říjnu vyhověl a vrátil jej do hry o zakázku. Ministerstvo financí sdružení vyloučilo podruhé letos v červenci.

Hodnota garancí za neodstraněné ekologické závazky státu, které vznikly před rokem 1992, je výše uvedených asi 115 miliard korun. Kritici soutěže tvrdí, že tendr je předražený a může připravit stát o desítky miliard Kč.

 

Podle informací tisku Česká inspekce životního prostředí nedávno dokončila detailní průzkum tří stovek znečištěných lokalit a vyčíslila cenu sanací na 40 až 50 miliard korun.

Ministerstvo financí koncem září oznámilo, že připravilo způsob a metodiku, jak dojít k odhadu skutečných nákladů zakázky na odstranění starých ekologických škod. Podle analýzy zadané v roce 2008 tehdejším ministrem životního prostředí Martinem Bursíkem (SZ) činí cena všech sanací starých ekologických závazků státu 40 miliard korun.