Nevládní organizace Transparency International (TIC) podpořila postup odvolaného šéfa Státního fondu životního prostředí (SFŽP) Libora Michálka, který si nahrával rozhovory, při nichž byl údajně vyzýván k manipulaci s veřejnými zakázkami. Podle TIC jde o "jediný možný způsob obrany proti korupčním tlakům". Kauza připomíná klasický korupční vzorec spojený s velkými zakázkami a s financováním politických stran, uvedla organizace ve svém prohlášení zaslaném ČTK.

Kvůli případu, kterým se již zabývá policie, chce skončit ve funkci ministra životního prostředí místopředseda ODS Pavel Drobil (ODS). Podle deníku Mladá fronta Dnes žádal Michálka, aby zničil své nahrávky, které údajně prokazují, že ministrův poradce Martin Knetig a také náměstek předsedy fondu Dušan Fibingr chtěli Michálka přimět k manipulacím s veřejnými zakázkami.

Získané prostředky měly podle Knetiga jít na financování ODS a Drobilovy politické kariéry. Ministr pouze uznává, že pochybil výběrem svých spolupracovníků, jinak jakoukoli vinu popírá. Již v úterý oznámil, že Michálka odvolal z funkce, že přestal spolupracovat s Knetigem a Fibingra poslal na nucenou dovolenou.

Podle středečního vyjádření TIC by měla aféra znamenat okamžitý konec Drobila v politice. "Vyzýváme premiéra Nečase, abys splnil své předvolební billboardové heslo, že nestrpí korupci ve vládě ani v ODS, a ministra Drobila okamžitě odvolal," sdělila TIC. Případ podle TIC také ukazuje na "tragické personální poměry v české státní správě", když bylo "bývalé kvalifikované vedení SFŽP" po nástupu Drobila do funkce odvoláno.

Místopředseda ODS Drobil na středeční tiskové konferenci uvedl, že kvůli aféře odejde z funkce ministra po schválení státního rozpočtu. Nečas předá Drobilovu rezignaci prezidentu Václavu Klausovi poté, co se vrátí z evropského summitu, který končí v pátek.

Nečas a Drobil ve středu předstoupili před novináře s prohlášením, že Drobil svůj odchod nabídl premiérovi už v pondělí. "Jsem přesvědčen, že (Drobil) neudělal nic nezákonného ani neetického, jeho jediné pochybení je manažerského typu, špatný výběr lidí, jejichž charakterové vady neznal a které se teď v plné nahotě projevily," prohlásil premiér. "Poté, co pan Pavel Drobil vyvrátí všechna mediální nařčení, tak chci říci, že s ním jednoznačně jako předseda vlády nadále počítám," dodal Nečas.

Také Drobil prohlásil, že nepochybil v ničem jiném než v personálním výběru spolupracovníků. "Rozhodl jsem se žádným způsobem nedovolit zneužití této mediální kauzy k diskreditaci vlády premiéra Petra Nečase a Občanské demokratické strany," vysvětlil svůj plánovaný odchod z vlády. Nečase ale prý v pondělí požádal, aby mohl odejít až po vyřešení "personální situace" na SFŽP. Nechtěl prý připustit, aby "lidé, kteří nahrávají své spolupracovníky nebo vyprávějí pohádky o údajných úkolech od ministra, dále mohli v tomto resortu pracovat".