Zimní počasí dnes nadále narušovalo dopravu v Evropě. Potíže hlásily hlavně Německo, Británie, Francie a Itálie. Také české kraje se potýkaly s problémy v automobilové dopravě, zatímco pražské letiště v Ruzyni na svém webu informovalo o zrušení některých spojů z Londýna a o zpoždění řady dalších příletů z Frankfurtu nad Mohanem a dalších evropských měst.

Na největším německém letišti ve Frankfurtu nad Mohanem čekaly na odlet tisíce cestujících, jejichž lety se zpozdily, nebo byly úplně zrušeny. Do 9:00 SEČ bylo podle mluvčího letiště zrušeno asi 100 letů. V pátek muselo být zrušeno 560 z celkových 1400 letů. Odletové i přistávací dráhy ve Frankfurtu jsou sice v provozu, ale celková situace by se prý mohla ještě zhoršit, protože jsou zavřená některá další evropská letiště, například v Chorvatsku nebo italské Pise.

Dopravní komplikace na frankfurtském letišti vyústily dnes dopoledne podle DPA také v silné nepokoje mezi cestujícími. Rozčilené pasažéry u přepážky odbavení zavazadel musela uklidňovat dokonce policie.

V Itálii přišli o život kvůli zimnímu počasí tři lidé během 24 hodin - jeden při dopravní nehodě, druhý při odklízení sněhu, když dostal infarkt. Třetí obětí se stal sedmačtyřicetiletý bezdomovec, který v noci umrzl v Miláně na parkovišti před supermarketem.

Sníh a mráz způsobily vážné komplikace také na italských silnicích, železničních tratích i letištích. Stovky aut stály po dopravní nehodě v zácpě na dálnici u Florencie. Problémy měly i vlaky, například spoj mezi Salernem a Turínem měl 13hodinové zpoždění. Meteorologové ale očekávají, že by se během dne situace měla zlepšit.

Chaos kvůli sněhu zavládl také na letištích ve Florencii a Pise. Na milánském letišti Orio al Serio bylo zrušeno 28 letů, což zmařilo cestovní plány asi 3900 lidem. Dvě stě z nich na dnešek přenocovalo na letišti.

Britové čelí rekordní zimě

Británii postihla téměř rekordní vlna zimy, která dnes vážně narušila dopravu po celé zemi. Londýnská letiště zrušila mnoho letů, společnost British Airways odvolala všechny lety mezi 11:00 až 18:00 SEČ na letištích Heathrow a Gatwick. Letiště po celé zemi hlásí zpoždění, přitom očekávají další sněžení.

V severozápadní Anglii strávily stovky řidičů většinu noci na dnešek na dálnici, kde je za mrazu až minus 13 stupňů uvěznila havárie nákladního auta a přívaly sněhu. Postižena je i železniční doprava a některé obchody varovaly, že asi nestačí doručit včas některé objednané vánoční dárky.

Většina oblastí v západní Británii a Severním Irsku i na severu Skotska je postižena blizardem, jih Anglie je zase pokryt sněhovou pokrývkou. Sníh tu na mnoha místech narušil železniční i silniční dopravu. Britský ministr dopravy Philip Hammond situaci podle AP označil za "neobvyklou".

Británie se možná stane svědkem nejmrazivějšího prosince od roku 1910, konstatovala místní státní meteorologická služba Met Office.

Především silniční doprava byla i dnes vážně narušena také v severní a západní Francii. Na několika dálnicích byly hlášeny nehody, které zcela zablokovalydopravu. V pátek večer na 400 lidí uvízlo několik hodin v důsledku zimního počasí na silnici v Bretani. Mnohé oblasti zakázaly jízdy velkým kamionům.

V Norsku nedaleko města Tromsø dnes lavina zavalila dva lyžaře. Záchranářům se podle DPA podařilo jednoho z nich včas zachránit, po druhém stále pátrají za pomoci vrtulníku i speciálně vycvičených psů.