Škrty v příjmech hasičů a policistů příští rok neskončí jen snížením základního tabulkového platu o deset procent. O stokoruny měsíčně přijdou od ledna také na příplatcích nebo stravenkách.

„Odhaduju, že příjmy hasičů se celkově sníží o dvanáct až patnáct procent,“ uvedl šéf hasičských odborů v Plzeňském kraji Petr Papoušek. Podobně na tom budou navzdory předchozím ujištěním ministerstva vnitra i policisté.

„V nějakém rozsahu se to dotkne všech policistů,“ řekl HN místopředseda nezávislého odborového svazu policie Radek Stelzer.

Policistům i hasičům se má snížit hlavně rizikový příplatek. Krajská ředitelství ale mohou kvůli úsporám škrtat i v osobních ohodnoceních. Méně peněz dostanou příslušníci ozbrojených složek také ve stravenkách.

Vlnu nevole může vyvolat i to, že situace nebude napříč republikou stejná. Každé krajské ředitelství je totiž samostatně hospodařící jednotkou. "Snižování platů bude v jednotlivých krajích u jednotlivých příslušníků odlišné. Rozdíly však nebudou nikterak výrazné," ujistila Ivana Svitáková, mluvčí generálního ředitelství Hasičského záchranného sboru.

Podle ní mělo každé krajské vedení hasičů provést snížení tarifů podle nařízení vlády. "A zbývající požadovanou úsporu dosáhnout v příplatcích tak, aby zůstala k dispozici ještě dvě procenta objemu platových prostředků na odměny a další jedno procento jako rezerva pro mimořádné situace," upřesnila Svitáková.  

Odbory zvažují další protesty. "Zcela určitě budeme připravovat další protestní akce začátkem roku," potvrdil předseda odborového svazu pražských hasičů Antonín Šustr.