Stavební úřad v Ústí nad Labem nařídil vlivnému podnikateli a členu ODS Patriku Oulickému, aby zboural část staveb, které načerno vybudoval v Chráněné krajinné oblasti České středohoří v obci Moravany na Ústecku. Informovala o tom Česká televize (ČT), rozhodnutí následně potvrdila mluvčí města Ivana Solničková.

Oulický by měl do března příštího roku zbourat příjezdovou cestu se zastřešením, o dalších stavbách úřad zatím nerozhodl. Podnikatel se proti rozhodnutí může odvolat. Oulický řekl, že o rozhodnutí nebyl zatím oficiálně informován, ale je připraven ho respektovat. Odvolávat se nechystá. Úřady případ řeší už více než dva roky.

Oulický si v obci Moravany postavil bez povolení například masivní opěrné zdi, bazén či zastřešenou příjezdovou cestu. Řízení o odstranění černých staveb začal původně s Oulickým vést trmický stavební úřad, do jehož pravomoci případ spadá. Na jeho postup si Oulický stěžoval na ústeckém krajském úřadě, který celý případ loni na jaře předal do Ústí nad Labem.

Zdejší stavební úřad řízení kvůli údajným nesrovnalostem v územním plánu pozastavil. O zahájení nového řízení se letos na jaře zasadil ombudsman Otakar Motejl. Úředníci, kteří případ loni odložili, se prý dopustili hrubých chyb. Kauzu prošetřovala také policie, porušení zákona ale nezjistila.

Podle Solničkové správní řízení týkající se dalších staveb stále pokračuje. Stavební úřad prý k věci shromažďuje další dokumenty. Uvedla, že poměry na pozemcích, kde Oulický stavby postavil, totiž nejsou jednoznačné. "Ať z hlediska katastrálního úřadu, územního plánu a pochybení při zpracování územně plánovací dokumentace," dodala.

Oulický uvedl, že se odvolávat nebude, protože se již v minulosti odvolal proti postupu trmického stavebního úřadu a nemíní "se odvolávat donekonečna." Dodal, že si nyní není jistý, zda zbourat vše, co má, stihne v termínu. Záležet podle něho bude hlavně na klimatických podmínkách, protože nyní v Českém středohoří leží mnoho sněhu.

Ředitelka správy CHKO České středohoří Markéta Peřinová řekla, že pro ně jsou nejzásadnějším problémem mohutné gabionové opěrné zdi a rozsáhlé oplocení, které Oulický kolem svých pozemků vybudoval. Drátokamenné zdi podle ní do obce nepatří, jejich technologie se tam prý nepoužívá. Dodala, že správa nesouhlasila ani se zastřešením u příjezdové cesty.