Pražské nemocnice přímo řízené ministerstvem zdravotnictví a počty pracujících lékařů

Všeobecná fakultní nemocnice - 1125

Fakultní nemocnice Motol - 1100

Fakultní nemocnice Královské Vinohrady - 578

Fakultní nemocnice Bulovka - 444

Fakultní Thomayerova nemocnice - 403

Institut klinické a experimentální medicíny -  270

Nemocnice Na Homolce - 270

CELKEM 4190

Odbory v úterý napadly tvrzení ředitelů pražských nemocnic, že lékaři stahují výpovědi podané v akci Děkujeme, odcházíme. Je to podle nich dezinformace. Další lékaři naopak chtějí výpověď ještě podat, tvrdí prezident České lékařské komory (ČLK) Milan Kubek.

Podle agentury ČTK ale například na interní klinice ve Fakultní nemocnici Motol lékaři deset z třinácti výpovědí stáhli.

V Praze je 28 nemocnic, včetně malých soukromých. Podle Lékařského odborového klubu - Svazu českých lékařů (LOK-SČL) dalo výpověď 560 lékařů. V ministerstvem řízených pěti fakultních nemocnicích, Institutu klinické a experimentální medicíny a Nemocnici Na Homolce je 4190 lékařů, to je většina nemocničních lékařů v hlavním městě. O odchodu tak uvažuje nebo uvažoval každý sedmý. Například na Homolce nepřišla ani jedna výpověď.

Pražské lékaře nepálí dobré bydlo

Odboráři přiznávají, že jejich výzva měla v Praze menší ohlas než například na Vysočině, kde výpověď dalo 60 procent nemocničních lékařů. Nyní se ukazuje, že pro řadu lékařů je výpověď spíše formou protestu a chtějí podle ředitelů na prestižních pražských klinikách zůstat.

"Mám jiné informace, kontaktovali mě lékaři, že výpověď podat ještě chtějí," řekl Kubek. Podle něj k další radikalizaci lékařů přispěl novoroční projev prezidenta republiky. Václav Klaus se ohradil proti výzvám k organizovanému odcházení některých profesí do ciziny. Lékaře však výslovně nejmenoval.

"Lékaři pochopili, že když nic neudělají, nic se nezlepší," podotkl Kubek. Pokud někteří lékaři výpovědi stahují, je podle něj otázka, nakolik je rozhodnutí svobodné. Kubek je přesvědčen, že to dělají pod nátlakem.

Ve Fakultní nemocnici Motol a Všeobecné fakultní nemocnici podle zdroje ČTK chce část lékařů výpověď stáhnout. Ve Fakultní nemocnici Královské Vinohrady podle mluvčí Jany Jelínkové několik lékařů stažení výpovědi nyní zvažuje. "Skutečnost je taková, že k 31. prosinci bylo podáno v nemocnici 87 výpovědí. Místní organizaci LOK-SČL není znám případ, že by lékař po 1. lednu vzal výpověď zpátky," sdělil předseda tamních odborů a člen předsednictva LOK-SČL Miloš Voleman.

V menších nemocnicích může být ohrožen provoz

Mluvčí ministerstva zdravotnictví Vlastimil Sršeň řekl, že ze 190 nemocnic v ČR je výpověďmi zasaženo 72. Pokud se odečte běžná fluktuace, kdy každoročně odcházejí jednotliví lékaři, je odchody zasaženo 59 nemocnic, kde z každé odchází víc než osm lékařů. Pro malé nemocnice s menším počtem lékařů to může znamenat i vážné ohrožení provozu.

Pokud lékaři ve výpovědi mají částečný úvazek, protože třeba mají také soukromou praxi, nebo podává výpověď žena na mateřské dovolené, klesnou kapacity nemocnice méně a na zajištění péče se odchody tolik neprojeví.

Heger bude dál jednat

Ministr Leoš Heger (TOP 09) se v pátek sejde s řediteli 11 fakultních nemocnic z celé republiky, v dalších dnech bude jednat s asociacemi nemocnic a Asociací krajů, termín zatím není stanoven, uvedl mluvčí. Ministr tak v pátek zjistí, jaké jsou možnosti a kapacity nemocnic.

Nemocnice, kde odchází více lékařů nosných oborů jako chirurgie nebo anesteziologie, připravují krizové plány. Ze soukromých nemocnic lékaři neodcházejí, z fakultních také většinou ne. Hlavní odliv je z nemocnic krajských a městských.

Kladenské ARO: místo starých tváří už se hlásí nové

Ovšem ani tam už leckdy situace nevypadá tak kriticky, jak se původně zdálo. Například na klíčovém anesteziologicko-resuscitačním oddělení kladenské nemocnice měli zbýt ze čtrnácti lékařů čtyři. Jenže teď to vypadá, že odborářská akce "Děkujeme, odcházíme" v praxi omezí provoz méně.

Stávající anesteziologové totiž ještě ani neodešli a na jejich místa se už daří shánět nové. Jejich tým by měl nastoupit během února. "Je to složité a jde to pomalu, ale pracujeme na tom, abychom udrželi nynější provoz. A to na všech odděleních. Teď jsem kvůli tomu měl schůzku s primariátem," potvrdil včera HN náměstek nemocnice v Kladně Vladimír Lemon.

I náměstek ředitele kolínské nemocnice Pavel Hoffmann potvrdil, že právě na primáře a jejich kontakty a známosti se nyní budou hodně spoléhat.