Pokud lékaři skutečně 1. března odejdou z českých nemocnic, neudrží záchranná služba provoz v krizovém režimu déle než měsíc, varoval ve čtvrtek předseda Asociace zdravotnických záchranných služeb ČR Marek Slabý. V některých krajích, kde se chystá odejít velké procento nemocničních lékařů, by tato doba mohla být ale kratší.

Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera se systém musí dolaďovat na "toky pacientů", místní dopravní situaci a zvyklostech. "Úloha je o to složitější, že se připravujeme na situaci, která není vyzkoušená a jejíž rozsah není přesně znám," uvedl ministr. Podle něj totiž není jasné, jak se zachovají pacienti - jestli budou žádat víc ošetření nebo jestli si v lehčích případech poradí sami.

Slabý také řekl, že po odchodu lékařů může dojít k prodloužení dojezdových časů záchranky. "Budou-li nemocnice zahlceny, budeme pacienty převážet na delší vzdálenosti," řekl. Zároveň ale zdůraznil: "Tísňové výzvy zachováme v plném rozsahu. Nechceme posunout záchranné služby z role toho, kdo řeší akutní stavy, do role luxusní dopravní služby," uvedl Slabý.

Řekl také, že záchranka se musí ke každému pacientovi chovat stejně, "v lednu jako v dubnu". Dispečerky zhodnotí situaci a vyšlou posádku. Těžko mohou odmítnout pacienta, který se cítí být ohrožen na životě a zavolá záchranku. "Je na občanech, aby nezneužívali záchranku a nevolali ji při strženém nehtu, zlomeném článku malíčku nebo tři týdny staré bolesti zad. Aby zodpovědně zvážili, kdy volat," shrnul Slabý, který doufá, že "rezervy a síly" záchranné služby nebudou nakonec potřeba a vláda se s nespokojenými doktory dohodne.

Podle premiéra Petra Nečase se ve čtvrtek jednalo hlavně o vytvoření systému k zajištění péče, o koordinaci činnosti záchranných služeb mezi kraji, o navýšení jejich kapacit či o jejich posílení armádou. Předseda vlády po jednání řekl, že i hledaná krizová řešení ale mají "své limity". "Představa, že to bude věc bezproblémová, by byla naivní," řekl Nečas.

Vyšší tarify

Ministr Heger také ve čtvrtek řekl, že chce do příštího týdne připravit změnu platových tarifů, která zajistí zvýšení mezd lékařům. Podle Hegera je naděje, že jeho návrh vláda ve středu schválí. Do růstu příjmů zdravotníků by měly plynout dvě miliardy korun.

Heger uvedl, že mu vláda dala ve středu večer "určitý mandát" pro další postup vyjednávání s odcházejícími doktory. "Pokud nedojde k nějakým výrazným změnám, tak do příštího týdne budeme schopni tarifní tabulky pro lékaře předložit, a je naděje, že by je vláda mohla schválit," řekl ve čtvrtek ministr.

Lékařské odbory a komora žádaly, aby slibované dvě miliardy putovaly ne do odměn lékařů, ale právě do tarifů. Podle nich by tak doktoři měli jistotu, že víc peněz skutečně dostanou. Spor se vede ale i o to, jakou částku si lékaři rozdělí. Podle ministra by měli z nabízených dvou miliard dostat tři čtvrtiny, zbytek by připadl sestrám a dalšímu zdravotnickému personálu. Odbory žádaly celou sumu jen pro doktory.

Heger ve čtvrtek potvrdil, že v pátek od 15 hodin bude znovu jednat se zástupci lékařských odborů. Objem peněz přímo pro lékaře ale zůstává podle Hegera dál 1,5 miliardy korun. Když jsme ve středu tyto kroky konzultovali se zástupci Lékařského odborového klubu, bylo vidět, že si nabídky zvýšení platů přímo v tarifech cení jako významného kroku od nás, řekl Heger.

"Důležité je, že je tady snaha o jednání z obou stran," řekl šéf odborů Martin Engel. Podle něj v pátek nepůjde o vyjednávání, ale konzultaci.

Pokud by se vláda s představiteli nespokojených lékařů nedohodla, mohlo by nemocnice ke konci února opustit na 3800 doktorů. Podali výpověď v protestní akci Děkujeme, odcházíme. Kabinet spolu s kraji už začal chystat krizové scénáře, jak by se péče bez nich dala zajistit. Pomoci by mohla i armáda.