Jednačtyřicetiletý Otakar T. byl v případě Janatkové obviněn z vraždy, znásilnění a vloupání, uvedla to Česká televize.

Vyšetřovatelé připravují podnět k návrhu na uvalení vazby. "Policie teprve nese spis státnímu zástupci, který rozhodne o tom, zda dá návrh na vzetí do vazby," řekla mluvčí městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová. O uvalení vazby rozhoduje soud.

Obviněný muž, kterého zadrželi policisté ve středu v Mostu oficiálně kvůli majetkové trestné činnosti, odmítl vypovídat.

Devítiletá Anna Janatková, jejíž tělo s největší pravděpodobností nalezla policie ve středu v pražské Troji, zemřela násilnou smrtí. Vyplývá to z prvotních výsledků pitvy, které mají kriminalisté k dispozici. Jistotu přinese rozbor DNA. Policisté objevili ostatky blízko ulice Pod Havránkou, dívka se ztratila před pěti měsíci nedaleko místa nálezu.

Muž kradl v Praze i středních Čechách

"Kriminalistický ústav v Praze právě zpracovává expertizu na posouzení zajištěných důkazů," uvedla mluvčí pražské policie Andrea Zoulová. O jaké důkazy se konkrétně jedná, a kdy bude expertiza hotová, odmítla hovořit.
 
"Můžou být hotové v řádu dnů i týdnů. Bohužel v tuto chvíli nemůžeme vzhledem k probíhajícímu vyšetřování ani upřesnit, jaké konkrétní důkazy kriminalisté zkoumají a o jaké stopy se jedná," říká Zoulová.

Mluvčí policie sdělila, že kriminalisté muži prokázali 17 případů majetkové trestné činnosti na území Prahy 8 a ve Středočeském kraji. Podle všeho má podobných případů na svědomí mnohem více. "Vzhledem k tomu, že muž nevypovídá, nebude policie prozatím uvolňovat žádné další informace, jejichž zveřejnění by mohlo ohrozit probíhající vyšetřování," uvedla Zoulová.

Podezřelý držel v ruce dívčin batoh

Jedenačtyřicetiletý Otakar T. v minulosti policii tvrdil, že Aničku neviděl a že jí nijak neublížil. Podle serveru Aktuálně.cz však v částech výslechu, které se týkaly dívčina zmizení, neprošel detektorem lži. Testy DNA pak také prokázaly, že držel v ruce její batoh.

"Tento muž je trestně stíhán od loňského roku pro trestné činy zbavení osobní svobody a krádeže vloupáním do obytných objektů v Praze 8 a ve Středočeském kraji," sdělila Zoulová. Podle serveru Aktuálně.cz je muž nadprůměrně inteligentní, má však jen základní vzdělání. Vyniká dobrou fyzickou kondicí, jeho osobnost ale nese psychopatické rysy.

Ze školy už se nevrátila

Anna Janatková se vracela 13. října loňského roku ze školy ulicí Pod Písečnou. Od té doby po ní pátraly desítky policistů, městských strážníků, vojáků, hasičů a psovodů. V Troji se ale našel jen její batoh a láhev s pitím a později byly v prohledávané oblasti nalezeny klíče.

Tělo policie nalezla pod povrchem země v křoví. Místo předtím sice několikrát kriminalisté prohledávali, nicméně podle Zoulové nebylo ve schopnostech psů ho najít, protože bylo hluboko pod povrchem. Nález se podle mluvčí povedl až při zkoušení nové technologie na pátrání osob, přispělo k tomu i teplé počasí. Svůj podíl měla i divoká zvěř, která tělo částečně poodhalila.

"V rámci opakovaného cíleného pátrání v lokalitě ulice Pod Havránkou narazili policisté speciální pořádkové jednotky na nesrovnalost v terénu a rozhodli se místo prozkoumat. Při bližším ohledání vyšlo najevo, že půda ukrývá ostatky lidského těla," uvedla mluvčí.

Při prvotním ohledání těla soudním lékařem bylo podle ní s téměř stoprocentní jistotou zřejmé, že jde o ostatky devítileté Anny. Zajištěnými stopami se nyní zabývají pracovníci kriminalistického ústavu, jejich výsledek mají mít policisté k dispozici co nejdříve, sdělila Zoulová. Údaje o Anně Janatkové již policie odstranila z databáze pátrání.