Chráněné označení pro tradiční uzeniny, jako jsou spišské párky nebo lovecký salám, má zaručit, aby se spotřebitel mohl spolehnout na kvalitu odpovídající konkrétnímu "receptu". I to vypovídá o tom, že kvalita masa a masných výrobků na českém trhu je přinejlepším kolísavá.
Jan Katina, výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa, mimo jiné právě tuto novinku v evropských institucích prosazuje. Chce tak alespoň u některých výrobků na našem trhu zaručit, že budou chutnat úplně stejně. Jeho svaz se jako profesní organizace zasazuje o normy, které na české výrobce kladou vyšší nároky než evropská legislativa a národní zákony okolních zemí.
"Před vstupem do EU jsme mohli národní požadavky uplatňovat velmi účinně, nyní nesmíme vytvářet bariéru volnému obchodu v rámci unie," řekl v on-line rozhovoru se čtenáři IHNED.CZ.