Český národ se řadí k největším spotřebitelům piva. Málokdo přitom tuší, že kromě obilného sladu, vody, chmele a dalších přísad mohou lahve s pivem obsahovat i závadné mykotoxiny - neboli plísně.

Časopis dTest, který se specializuje na testování výrobků prodávaných v Česku, odhalil, že pět výrobků obsahovalo tak vysoký podíl plísní, že mohly spotřebitelům způsobit zdravotní potíže - například bolest hlavy či nevolnost. Při dlouhodobé konzumaci pak může dojít k oslabení imunity.

Nejhůře mezi 33 značkami dopadlo tmavé pivo Svijany – Svijanská kněžna s 5,2 procenty alkoholu, v jehož litru našli 85 mikrogramů mykotoxinů.

„Sdružení dTest proto podalo podnět na Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci,“ uvedla Nikola Švábová z časopisu.

Jedovaté látky přecházejí do piva pravděpodobně z plesnivého ječmene pro výrobu sladu.


Které značky piv dopadly v testování nejhůře a které nejlépe? Jak testování probíhá? Obsahovala piva i jiné nebezpečné látky?

Ptali jste se Nikoly Švábové z dTestu.

Online rozhovor

vložit otázku
14.5.2013 12:09 Martin Nečas
Dobrý den. Zajímalo by mě, jak dopadly menší pivovary - např. Poutník Pelhřimov, Primátor Náchod, Polička, Dalešice, Uherský Brod, Černá Hora,... Pokud jste je testovali. Děkuji.
14.5.2013 12:59 Nikola Švábová
Dobrý den, testovali jsme celkem 50 druhů lahvového piva, z těch, které jste vyjmenoval - pouze Primátor Náchod. Všechny výsledky jsou zdarma k dispozici na http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013
14.5.2013 12:25 knihovna @kozlovice.cz
prosím a jak dopadlo pivo Radegast, děkujeme
14.5.2013 13:01 Nikola Švábová
Dobrý den, testovali jsme značku Radegast Originál. Tolerovatelné množství tohoto piva je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 1,3 l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu.
14.5.2013 12:29 teh
Dobry den, Které značky piv dopadly v testování nejhůře a které nejlépe? Jak testování probíhá? Obsahovala piva i jiné nebezpečné látky? Diky.
14.5.2013 13:03 Nikola Švábová
Dobrý den, naše testování se zaměřilo výhradně na obsah mykotoxinů. Přítomnost jiných látek jsme nezkoumali. Testování proběhlo v odborné laboratoři. Všechny výsledky naleznete zdarma na http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013
14.5.2013 12:34 Tomas Pavlata
Dobrý den, proč jedno pivo obsahuje nebezpečné látky a druhé od stejného výrobce nikoliv?
14.5.2013 13:04 Nikola Švábová
Dobrý den, zde bychom se mohli pouze dohadovat, zda byl např. použit jiný slad apod. Nicméně tato otázka by měla směřovat především na výrobce daného piva. Konkrétní technologie výroby nám nejsou známy.
14.5.2013 12:36 dave
jak dopad pivovar klaster?
14.5.2013 13:07 Nikola Švábová
Dobrý den, testovali jsme značku Klášter Světlé. Tolerovatelné množství tohoto piva je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 2,2 l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu.
14.5.2013 12:41 Roman
Dobrý den, testovali jste pivo Radegast, jak v testu obstálo?
14.5.2013 13:07 Nikola Švábová
Dobrý den, jak již bylo zmíněno, testovali jsme značku Radegast Originál. Tolerovatelné množství tohoto piva je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 1,3 l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu.
14.5.2013 12:55 Bob Razowsky
A jak dopadl Prazdroj, Pilsner Urquell ale i Gambrinus, nejznamejsi a (asi) nejprodavanejsi znacky v CZ?
14.5.2013 13:11 Nikola Švábová
Dobrý den, testovali jsme značku Pilsner Urquell a Gambrinus Originál 10° a Gambrinus Excelent 11°. Tolerovatelné množství těchto piv je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 3,4 l, respektive více než 5l a 3,1l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu. Více informací naleznete zde: http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013
14.5.2013 12:57 anonym
Zkoumali jste také, které pivovary do piva přidávají tzv. tetrahop?
14.5.2013 13:12 Nikola Švábová
Dobrý den, náš test se zaměřil výhradně na obsah mykotoxinů v pivu.
14.5.2013 12:58 anonym
Dobrý den, jaká je pravděpodobnost výskytu plísní i v točených pivech? Výrobní suroviny jsou stejné a od stejných dodavatelů nebo ne? Děkuji.
14.5.2013 13:14 Nikola Švábová
Dobrý den, točená piva jsme netestovali, takže přesné výsledky stanovit nemůžeme. Lze se domnívat, že by byly obdobné, neboť přítomnost mykotoxinů nesouvisela se skladováním, ale s výskytem plísně v ječmeni pro výrobu sladu.
14.5.2013 12:59 Jirka
Dobry den, dojde na zaklade testu ke stazeni nekterych vyrobku z trhu?
14.5.2013 13:16 Nikola Švábová
Dobrý den, naše sdružení podalo podnět k pěti značkám piva, které vykazovaly nejvyšší podíl mykotoxinů. Je na vyhodnocení Státní zemědělské a potravinářské inspekce, jak bude dále postupovat. Nicméně je třeba zmínit, že pro pivo není v českém právu (na rozdíl od jiných potravin z obilí) stanoven maximální limit mykotoxinů.
14.5.2013 13:00 Daniel
Dobré odpoledne, lze poznat závadné pivo i pouhým okem, nebo plíseň není vůbec vidět? Děkuji, Daniel
14.5.2013 13:17 Nikola Švábová
Dobrý den, mykotoxiny pouhým okem není možné rozeznat, nicméně určitou indícií může být to, když po otevření láhve vychlazené pivo překotně vypění, aniž bychom s ním předtím třepali.
14.5.2013 13:00 knihovna @kozlovice.cz
prosím a jak dopadlo pivo Radegast, děkujeme
14.5.2013 13:19 Nikola Švábová
Dobrý den, jak již bylo zmíněno, testovali jsme značku Radegast Originál. Tolerovatelné množství tohoto piva je s ohledem na mykotoxiny a podle výsledků našeho testu 1,3 l. Při vypití tohoto množství nedojde k překročení poloviny denní tolerovatelné dávky deoxynivalenolu.
14.5.2013 13:01 Michaela Páleníková
V testu nedopadl příliš dobře Pardál výčepní desítka. Dá se předpokládat, že podobnou kvalitu bude mít i Pardál Echt?
14.5.2013 13:23 Nikola Švábová
Dobrý den, v několika případech se stalo, že různá piva od stejného pivovaru měla v testu zcela jiné výsledky. Nedá se tedy zobecňovat výsledek jednoho piva na všechny výrobky daného pivovaru.
14.5.2013 13:01 Petr Taborsky
Dobry den, u cepovaneho piva je vzhledem ke stejnym surovinam situace obdobna nebo mykoza potrebuje urcity cas (v lahvovem pivu), aby se vyvinula ? Dekuji.
14.5.2013 13:26 Nikola Švábová
Dobrý den, mykotoxiny v pivu pocházejí z napadeného ječmene. Za tepla a vlhka se dále mohou rozmnožit a následne se toxiny nezničí ani při vaření. Pokud je tedy čepované pivo vyráběno z napadeného ječmene, bude též obsahovat mykotoxiny.
14.5.2013 13:01 haFka
Takové odhalení děsí, brr. Chci se zeptat, jak vy osobně s takovými zjištěními, které dTest učiní, žijete, nakupujete, jíte. Říkáte si, "co mě nezabije, to mě posílí", nebo přepečlivě vybíráte, co pozřete?
14.5.2013 13:28 Nikola Švábová
Dobrý den, domnívám se, že většina z týmu dTestu se při nakupování našimi testy řídí. Z testů vyplývá, že v každém sortimentu je možné si najít i kvalitní výrobky.
14.5.2013 13:01 anonym
Existují v Česku ještě průmyslové pivovary vařící pivo čistě z tradičních surovin bez přidávání např. chmelového extraktu? Jak dopadly Prazdroj a Budvar?
14.5.2013 13:30 Nikola Švábová
Dobrý den, ve výsledcích testu naleznete nejenom, jak dopadly Vámi uváděné značky piva, ale také deklarované složení jednotlivých piv. Můžete si tedy obsah chmelového extraktu ověřit. Výsledky jsou k dispozici zde http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013
14.5.2013 13:03 Lubos
Dobrý den. Testovali jste prý lahvová piva. Myslíte, že podobně by dopadly u daných značek i točená? Nemohou se mytoxiny v lahvích na obchodech množit? Děkuji
14.5.2013 13:31 Nikola Švábová
Dobrý den, jak již bylo výše uvedeno, mykotoxiny v pivu pocházejí z napadeného ječmene. Za tepla a vlhka se dále mohou rozmnožit a následne se toxiny nezničí ani při vaření. Pokud je tedy čepované pivo vyráběno z napadeného ječmene, bude též obsahovat mykotoxiny.
14.5.2013 13:05 mulisak
Dobrý den, zajimalo by mne nakolik je obsah plísňových toxinů "stabilním" parametrem jednotlivých piv. Není hodnocení pouze snapshotem jehož výsledky jsou zcela náhodné, dle toho jak moc zapařenou fůru ječmene zrovna ten který pivovar zpracovával? Tzn. kdyby se test prováděl např. před měsícem pohoršovali bychom se nad zcela jinými značkami než Svijany či Primátor, nebo je velká šance že by výsledky byly podobné? díky
14.5.2013 13:35 Nikola Švábová
Dobrý den, výsledky obsahu mykotoxinu záleží na kvalitě použitého ječmene, která se může měnit. Námi publikované výsledky se vztahovaly ke konkrétním šaržím, které jsou vyjádřeny datem spotřeby. Ve výsledcích jsou nicméně uvedena srovnání obsahu mykotoxinů z let 2011 a 2010. Můžete si tedy prověřit Vaší oblíbenou značku.
14.5.2013 13:08 Terka
Dobry den
14.5.2013 13:35 Nikola Švábová
Také Vás zdravím :-)
14.5.2013 13:14 anonym
Jský je rozdíl mezi chmelem, chmelovým produktem a chmelovým extraktem? Co je izomerizovaný chmelový extrakt a maltózový sirup?
14.5.2013 13:51 Nikola Švábová
Dobrý den, chmel je rostlina užívaná při výrobě piva. Pokud je chmel nějakým způsobem zpracován, jedná se o chmelový produkt. Při vylouhování určitých látek z chmele v extrakčním činidlu vzniká chmelový extrakt. V testu jsme se nicméně blíže chmelem nezabývali, neboť plísně v pivu pocházejí z napadeného ječmene.
14.5.2013 13:25 Mirka Kratochvílová
Dobrý den, testovali jste také lahvového Bernarda? Jak dopadl? Děkuji. MK
14.5.2013 13:38 Nikola Švábová
Dobrý den, testovali jsme Bernard Černý ležák, Bernard S čistou hlavou švestka a Bernard S čistou hlavou Free. Výsledky všech značek piv jsou k dispozici zdarma na http://www.dtest.cz/clanek-2886/test-mykotoxinu-v-pivu-2013
14.5.2013 13:38 anonym
Dobrý den, čekáte nějakou odezvu od dotčených pivovarů? Případně už jste nějakou dostali? děkuju.
14.5.2013 13:55 Nikola Švábová
Dobrý den, na výsledky testů pravidelně reagují výrobci i dodavatelé, jejichž produkty se v testech neumístili nejlépe. S výrobci následně výsledky konzultujeme, případně jim poskytujeme další informace. Vždy uvítáme ochotu výrobců kvalitu výrobku zlepšit.
14.5.2013 13:40 Miki
Dobry den, pri exkurzi v nejmenovanem pivovaru jsme videli, jako je chmel nebo jecmen pohazen jen tak ve skladu v spine na podlaze. Jake jeste jine nebezpecne latky mohou piva obsahovat?
14.5.2013 13:56 Nikola Švábová
Dobrý den, tady bychom mohli pouze spekulovat. Test se zaměřil pouze na přítomnost mykotoxinů a o přítomnosti jiných látek nemáme relevantní informace.
14.5.2013 13:50 Karbous
Dobrý den, které mykotoxiny jste sledovali a jaký je jejich dopad na zdraví člověka? Mohou tyto látky pocházet také z chmele, nebo uvažujete pouze o špatné kvalitě ječmene, případně proč? Díky
14.5.2013 14:01 Nikola Švábová
Dobrý den, v testu se prověřovala přítomnost mykotoxinů deoxynivalenol a deoxynivalenol-3-glukosid. Při překročení denní tolerovatelné dávky může docházet k nevolnostem, střevním potížím či bolestem hlavy. Negativní důsledky příjmu mykotoxinů se ovšem projevují především při opakované konzumaci. Jejich dlouhodobé působení může vést k oslabení imunity. Je třeba také dodat, že mykotoxiny se vyskytují i v jiných potravinách z obilí. Mykotoxiny pocházejí z fusariové plísně, která napadá klasy sladovnického ječmene a její toxické zplodiny přecházejí do piva.
14.5.2013 13:50 Luk
Dobrý den, lze tedy říci, že vzhledem k české legislativě jsou německá a rakouská pivo co se týče obsahu mykotoxinů bezpečnější?
14.5.2013 14:07 Nikola Švábová
Dobrý den, nedávno byl zveřejněn výzkum Univerzity pro půdní kulturu ve Vídni, ze kterého vyplývá, že rakouská a německá piva měla obdobné výsledky jako česká piva. Česká legislativa vychází z nařízení Evropské komise z roku 2006. Maximální povolené limity jsou stanoveny např. pro těstoviny, obilí či mouku. Paradoxně nejsou stanoveny pro pivo, ačkoliv jeho podstatnou složkou je také obilí.